2012-01-29 08:59:21• hírek • Szatmár.ro

Zenés irodalomóra a Sebő együttessel

Énekelt versek a magyar irodalom gyöngyszemeiből - teltház előtt játszott a Sebő Együttes.

A Magyar Kultúra Hete rendezvénysorozat alkalmából a Dinu Lipatti Filharmóniában lépett fel a magyar táncház-mozgalom kiemelkedő alakjaként számon tartott és a magyar irodalom megzenésített alkotásait előadók közül a legismertebb zenekar, a Sebő Együttes.

Sebő Ferenc, Barvich Iván és Perger László koncertje igazi élmény volt az irodalom kedvelőinek, de azoknak a diákoknak is, akik még nem tudnak mindent irodalmunk nagyjairől. Élmény volt hallgatni a Balassi Bálint, Csokonai Vitéz Mihály és még számos kiemelkedő magyar költő énekelt verseit, melyekhez a zenei alapot olyan hangszerekkel biztosították mint a Sebő Ferenc védjegyévé vált tekerőlant, a  tárogató, bolgár kaval, pánsíp, dvojnica, csellótambura, a prímtambura vagy a gitár.
A versekhez rendelt dallamok is nagyon színesek voltak: hallhattunk verseket magyar népdalok, moldvai csángó dallamok, vagy éppen egy Mozart-menüett dallamaira előadva.

Élmény volt hallgatni a előadott vers közötti átvezető szövegeket is, a zenekar vezetője ugyanis egy humoros, könnyed zenés irodalomórával frissítette fel az irodalomórákon tanultakat - nem csak a költőkről, hanem például verslábakról, a magyar költészet olyan vonásairól, amelyek kevésbé ismertek.

A Sebő Együttes koncertezett a filharmóniában

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: