2018-10-06 11:06:28• hírek • x

Zeneovi Szatmárnémetiben

„Jó ízlést örökölni nem lehet, de igen korán meg lehet azt rontani. Ezért kell már az iskolában, sőt óvodás korban megindítani a jó zenére nevelést.” (Kodály Zoltán, 1946) Kodály ezen kijelentése szellemében indult Zeneovi, azaz zenei előképző és zongora előkészítő oktatás óvodás korú és előkészítő osztályos gyerekek számára az Ankora épületben.

 

A Zeneovi legfőbb célja a zenei hallás, a ritmusérzék és tempótartás fejlesztése, valamint a zenei kommunikáció fejlesztése mellett az élményszerű éneklés, zenélés, mozgás. Gál Annamária, több éves tapasztalattal rendelkező ének-zene tanárnő, az ovisok zenei- és ritmusérzékével játszó foglalkozást szeretne meghonosítani Szatmárnémetiben.

 

A Zeneovi – az egyébként Magyarországon már ismert és bevált aktivitás - nem hagyományos óvoda, hanem a kis létszámú, 4-6 fős csoporttal az oktató játékosan, énekelve, mókázva ismerteti meg a különböző hangszereket, a zeneelmélet alapjait heti egy vagy két  alkalommal, 45 percben. A csilingelő vidámság, a ritmus és élmény mögött azonban hosszas szakmai felkészülés, kutatás és tervezés áll. A foglalkozások alapjául a Dalcroze-, a Kodály- és az Orff-módszerek ötvözete szolgál, emellett a tanárnő kapcsolatban áll külföldi, már sikerrel működő zeneovival, amely tanítóival folyamatos a szakmai tapasztalatcsere.

 

Hogy miért is különleges ez a foglalkozás?

 

A zene, a ritmus a kisgyermekek számára magától értetődő, belülről fakadó csoda. Ki ne látott volna egy zenére ritmikusan mozgó, vagy halandzsázó csemetét? Ekkor még nincs meg bennük az a gát, ami később, iskolás korban alakul ki, többnyire a társaik nyomására, cikizésére. Az óvodás korúakról, sőt még a kisiskolás palántákról is elmondható az, hogy önfeledten őszinték. Őszinték mind beszédben, mind éneklésben és mozgásban.

 

A Zeneovi ezt a gyermeki, őszinte önkifejezést hivatott támogatni, célja a kicsik zenei érdeklődését hozzájuk közel álló módon fejleszteni.  Az önkifejezés és a magabiztosság az apróságokban még nem csorbult. Ezt a helyes önképet, illetve a zenei készségeket, valamint a csemete mozgáskoordinációját csiszolja és készíti elő a foglalkozás. Óriási segítséget jelenthet ez a későbbi ének órai vagy zeneiskolai megmérettetésekhez.

 

A kis létszámú csoport pedig arra is alkamas, hogy a résztvevőkkel individuálisan is minőségben foglalkozzék a tanárnő. A kicsikkel improvizált, interaktív foglalkozássá változhat az óra. A módszer, és a cél adottak, az oda vezető út a gyermekek egyéni fejlődési szintjéhez igazodik.

 

Ha a gyermeke szeret csörömpölni, zenére mocorogni, és mindennel játszik, ami hangos, akkor Gál Annamáriánál a helye! Kodály Zoltán mondta, hogy a zenei nevelést már az anyaméhben kell elkezdeni. Még nincsenek elkésve, még minden behozható!

 

A Zeneovi foglalkozásaira hétfőn és szerdán délután 17 és 18 órakor kerül sor. A helyszín az Ankora bevásárlóközpont első emeletén a Zeneműhely. Cím: Szatmárnémeti, Kölcsey (Iuliu Maniu) utca 2. szám.

 

Gál Annamária zenetanárnőt a következő telefonszámon érheti el bővebb információért: 0747 298 262

 

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: