2008-12-16 16:39:47• hírek • Parajdi Andrea

Szakmát adtak a roma fiatalok kezébe

Sikeresen zárt egy újabb Phare projektet a Szatmárnémeti Caritas Szervezet. A Készülj, hogy legyen jövőd című projektnek 54 roma fiatal volt a kezdeményezettje, akiknek a pályaválasztás terén nyújtottak segítséget.

A közel hatvanezer euró értékű, Phare alapokból finanszírozott projektet Túrterebes községben bonyolították le. A tizenkét hónapon át tartó projekt fő célkitűzése az volt, hogy a községben élő 13-21 év közti roma fiataloknak, segítsen megalapozni a szakmai jövőjüket - tájékoztattak a Caritas munkatársai a kedden megtartott sajtótájékoztatón.

A projekt keretében különböző tematikus műhelyekben dolgozhattak a roma fiatalok, ezáltal több szakmába is betekintést nyerhettek. Megismerhették közelebbről többek között a varrást, az asztalos munkát, a kertészkedést, és a szakácskodást is. Annak érdekében, hogy a roma fiatalok néhány szakmáról egy tisztább képet kapjanak, a projektben résztvevő szakemberek különböző vállalatokhoz is elvitték őket. Körülnézhettek a Draxelmaier, illetve a Quelle székhelyén is, de betekinthettek az építkezéseken zajló munkálatokba, vagy éppen egy szociális étkezdébe mindennapjaiba is.

A Készülj, hogy legyen jövőd című projektbe a roma gyerekek szüleit is bevonták, akiknek rendszeresen tanácsadásokat szerveztek. A beszélgetések során a szakemberek arra próbálták felhívni a szülők figyelmét, hogy támogassák gyerekeiket a szakmai jövő felépítésében, azáltal, hogy fontos kérdésként kezelik a továbbtanulást, vagyis a pályaválasztást.

A projekt mindenképpen sikeresen zárult -magyarázta Fazekas Csilla, a Caritas sajtóreferense -, hiszen sok roma fiatal szakiskolában, vagy elméleti líceumban folytatja a tanulmányait, s a jelenleg általános iskolás diákok is tervbe vették már a továbbtanulást.

A roma fiatalok több szakmába is betekinthettek.

A roma fiatalok több szakmába is betekinthettek.

A roma fiatalok több szakmába is betekinthettek.

A Szatmárnémeti Caritas munkatársai kedden sajtótájékoztatón számoltak be a projekt eredményeiről.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: