2019-05-25 10:16:41• hírek • Nagy Tímea

Zenei gyöngyszemekkel kezdődött, balkáni hangulattal végződött a Városnapok első napja (képgaléria)

Pénteken kora délután beindult a városnapi forgatag: az utcákat lezárták, kinyitottak a streetfood éttermek és az egyéb jellegű étel- és a sörsátrak a park körül és a sétányon, a kürtőskalácsok gőzölögve várták a gazdáikat.

Bár a kézművesvásár hivatalos megnyitója szombat délután lesz, az árusok már az első délután rengeteg portékával várták az érdeklődőket. Sokan voltak kiváncsiak a felhozatalra a fő események előtt, a legtöbben késő délután érkeztek meg a városközpontba, hiszen 19 órától a Dinu Lipatti Állami Filharmónia zenekara lépett elsőként a nagyszínpadra.

 

A közönség legnagyobb örömére olyan népszerű zeneszerzők darabjai csendültek fel, mint John Williams, Georges Bizet vagy épp Franz von Suppé. A zenekar közel háromnegyed órás produkciója a kicsiket és nagyokat egyaránt elbűvölte, így nem is csoda, hogy a közönség vastapssal jutalmazta az előadást.

 

A szimfonikus zenekar fellépését követően a város polgármesterét, a megyei és városi elöljárókat, illetve a Szatmár Megyei parlamenti képviselőket és szenátorokat szólították a színpadra. „Nagyon sok szeretettel köszöntök mindenkit a huszonharmadik városnapok megnyitóján, és külön köszöntöm testvérvárosaink küldöttségeit, akikkel évtizedes kapcsolatunk van. Van közös múltunk, de ami még fontosabb, van közös jövőnk is egy olyan Európában, mely erős nemzetekre alapszik. Egy olyan Európát szeretnénk, ahol a családok gyarapodnak, és a helyi közösségek fejlődnek” - mondta el rövid beszédében Kereskényi Gábor, utalva ezzel a vasárnap esedékes EP-választásokra. Beszéde végén a város polgármestere mindenkinek kellemes szórakozást kívánt, majd a színpadot át is adta a soron következő zenekarnak.

 

Rövid várakozás után a húrok közé is csapott az éppen húszéves Bosquito együttes, kiknek dalait talán még azok is ismerik, kik nem ennek a műfajnak a szerelmesei. A kilencvenes évek rockos házibuli atmoszféráját teremtette meg a banda, a nézőtéren viszont a tizenévesek és a harmincasok ugyanolyan táncos kedvvel ugráltak és énekeltek a pörgős, vidám ritmusra.  Az együttes által keltett energikus atmoszféra teljesen hatalmába kerítette a közönséget. A bulivonat azonban zakatolt tovább, ugyanis még péntek este színpadra lépett a XXIII. Szatmárnémeti Városnapok legnagyobb külföldi előadója.

 

A Városnapok első estéjén ezreket bírt táncra Goran Bregovic és a Wedding and Funeral Orchestra. A "Bregovic-világ" és a balkáni zene kedvelői számára igazi ínyenc falat volt ez a koncert, hiszen nem a túl jól ismert Bubamara és társai szólaltak meg a színpadon, hanem Goran személyes kedvencei varázsolták el a közönséget a huszadik század eleji balkáni hangulatba. A szerbiai zenészek és a bosznia-hercegovinai énekesnők társaságában a zeneszerző először járt városunkban, de reméljük, nem utoljára. Csapatával idén is ellátogat a Kárpát-medence legnagyobb fesztiváljaira, és nem csak... az európai helyszínek mellett a világ elismert koncert termeibe várják a legendás zenekart.

 

 

A világhírű előadó koncertje után lemezlovasok szórakoztatták a fiatalságot, majd éjjel két óra körül elcsendesedett a városközpont.

 

Hogy milyen programokra számíthat szombaton?

 

Szombat, nagyszínpad:

 

16.30 Rollscream és Black River Blues Band koncert

18.00 Szatmárnémeti Szépe Verseny

19.30 Andrea Bănică koncert

21.00 Bye Alex és a Slepp koncert

22.30 Vama koncert

24.00 Tüzijáték

 

Régi főtéri színpad:

 

16.00 – 16.20 Doruri Sătmărene Népi Együttes

16.20 – 16.40 Angela Muntean népzenei előadása

16.40 – 17.10 Egri Csodaszarvas Népi Együttes

17.10 – 17.30 Petrică Zele népzenei előadása

17.30– 17.50 Armonia együttes előadása

17.50– 18.00 Radu Tămaș

18.00 – 18.20 Ukrajnai népzenei előadás Mihai Papariga-val

18.20 – 18.40 Maria Petca Poptean és a tarsolci Măgura Népi Együttes előadása

18.40 – 19.00 Romina Sârbe és Cristian Totpati népzenei előadása

19.00 – 19.30 Bianca Rus

19.30 – 20.00 Petrică Mureșan

20.10 – 22.00 A „Cununița” Népi Együttes, valamint Leontina Dorca és Carmen Sas; Meghívottak: Matilda Pascal Cojocărița és Mariana Anghel

 

Egyéb:

 

17.00 Kézművesvásár – Hivatalos megnyitó

17.00 Szimfonikus concert – Görögkatolikus Katedrális

 

 

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: