2014-01-23 10:19:25• hírek • Szatmár.ro

Zen a mindennapokban

Az utóbbi években szinte divathóborttá vált minden, ami a zennel kapcsolatos. Bizonyára mindenki hallott már róla, de jelentésével, illetve gyakorlatba ültetésének praktikáival - az eziránt érdeklődőkön kívül - jóval kevesebben vannak tisztában.

A zent sokan vallásnak, mások filozófiai rendszernek, megint mások szellemi-testi gyakorlásnak tekintik. Gyökerei az indiai buddhizmusig vezetnek vissza. A Zen hétköznapi, leegyszerűsített praktikája Európában is elterjedt és napjainkban egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Nézzünk néhány hasznos tippet, melyek a mindennapok alkalmával a segítségünkre lehetnek.

1. A feszültség elengedése és a stressz levezetése. A negatív energiák megakadályoznak abban, hogy a hétköznapok alkalmával harmóniában legyünk önmagunkkal és környezetünkkel, ezért a stresszt és a feszültséget légzéstechnikával, illetve meditációval ajánlott naponta levezetni.

2. Légy pozitív. Reggel, mielőtt munkába indulnánk érdemes a napi teendőket egy előzetes terv alapján beprogramozni és pozitívan, nyitottan várni az aznapi impulzusokat. Még abban az esetben is, ha kellemtelenségek érnek, törekedjünk arra, hogy a problémákat tőlünk kívülálló tényezőkként tekintsük. Ne vegyük át a körülöttünk lévők negatív rezgéseit.

3. Szabadulj meg a fájdalomtól. Montreali kutatócsoport bebizonyította, hogy a zen meditáció jótékony hatással van a központi idegrendszerre, ami növeli ellenállásunkat a fájdalommal és a negatívumokkal szemben.

4. Harmonikus környezet. Otthonunk kialakításakor vegyük körül magunkat olyan tárgyakkal, melyek pozitívan hatnak közérzetünkre és hangulatunkra egyaránt. Amennyire csak lehetségesek, ezt munkahelyünkön is valósítsuk meg.

5. Színes ruhatár. Az egyhangú ruhatár monoton közérzetet kölcsönöz. A színeknek, ezáltal a színes ruháknak is jótékony hatásuk van egészségi-, szellemi- és lelki állapotunkra egyaránt.

6. Rendszeres mozgás. Válasszunk könnyed mozgásformát, ami nem megerőltető, inkább kellemes és kikapcsol. A sétától, a tajcsiig vagy a jógáig bármi megengedett, hiszen ezen mozgásrendszerek által is endorfin szabadul fel a szervezetben.

7. Egészséges táplálkozás. A szellem, a lélek és a test hármasa csak abban az esetben működik rendeltetésszerűen, ha szervezetünkbe egészséges-, vitamindús tápanyagokat viszünk. A gyorséttermi harapnivalók ehelyett punnyadtá tesznek.

8. Zene minden nap. A mindennapi betevő falathoz hasonlóan a zene is táplál, feltölt és éltet. Ezért nem mindegy milyen zenét hallgatunk. Stressz esetén ajánlott harmonikus, kedélyállapot-stabilizáló dallamokat hallgatni.

Jóllehet a zen ennél jóval többet jelent, de „eleurópaiasodott" praktikái bárki által könnyen betarthatók.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: