2013-10-21 11:36:29• hírek • Kovács Andrea/MTI

Zeman az EU-ba várja Oroszországot

Moszkvának semmi oka arra, hogy megtiltsa Ukrajnának az Európai Unióhoz való közeledést, már csak azért sem, mert a jövőben Oroszország maga is az EU tagja lehet - jelentette ki a Kijevben tartózkodó Milos Zeman cseh államfő vasárnap a Szabad Európa rádió műsorában.

"Néhány évvel ezelőtt kifejtettem egy akkor rendkívül provokatívnak tűnő előrejelzésemet, miszerint Oroszország körülbelül 20 év múlva az Európai Unió része lesz. Tisztában vagyok azzal, hogy ez még ma is vad gondolatnak hangzik. Ha viszont a néhány évvel ezelőtti helyzetet összevetjük a maival, amikor erről nem hivatalosan ugyan, de már Oroszországban is beszélnek, akkor ugyan miért tilthatná meg Oroszország Ukrajnának az Európai Unióhoz való közeledést?" - fejtette ki az államfő.

Szavai szerint a jövőben Oroszországnak és az Európai Uniónak is egyaránt hasznára válhat egy olyan tömb megalakítása, amely képes megelőzni az Egyesült Államokat és Kínát.

"Újra megismétlem, és hangsúlyozom, hogy ez a prognózis hosszútávra vonatkozik, azaz bekövetkezhet húsz év múlva, de nem ma és nem is a közeljövőben" - tette hozzá Zeman.

A cseh államfő vasárnap érkezett háromnapos látogatásra Kijevbe. A tervek szerint hétfőn tárgyal Viktor Janukovics ukrán elnökkel, továbbá találkozik Mikola Azarov miniszterelnökkel és Volodimir Ribak házelnökkel is. Megbeszélései középpontjában a kétoldalú kapcsolatok erősítésén túl Ukrajna európai integrációja áll.

Médiajelentések szerint Zeman ukrán kollégájával, Janukoviccsal szót kíván váltani Julija Timosenko bebörtönzött volt ukrán miniszterelnök ügyének rendezéséről is.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: