2013-10-14 12:14:39• hírek • MTI

Zavargások és idegenellenes tüntetések Moszkvában

Augusztus elején az orosz államfő aláírta az illegális tartózkodás büntetésének szigorítását. Szakértők szerint az orosz államigazgatást átható korrupció miatt a migrációs gondot aligha lehet törvényi szabályozással felszámolni, az orosz lakosságban azonban erősödik az idegenellenesség.

Zavargásba torkollott vasárnap Moszkva délnyugati külső kerületében egy bevándorlók elleni tüntetés, amelyet egy 25 éves fiatalember halála váltott ki, az áldozatot egy videofelvétel tanúsága szerint egy kaukázusi vagy közép-ázsiai kinézetű férfi szúrta le.

A randalírozók, közöttük nacionalista tüntetők és fanatikus futballszurkolók kirakatokat törtek be, gyújtogattak és barikádokat emeltek. A nyugtalanság estére sem szűnt meg, ezért moszkvai rendőrség teljes állományát riadóztatták és készültségbe helyezték. Vlagyimir Kolokolcev orosz belügyminiszter rendkívüli tanácskozást hívott össze Moszkvában, és a helyszínre, a főváros délnyugati külvárosába küldte első helyettesét, Alekszandr Gorovojt.

A belügyminiszter vezetésével zajló megbeszélésen Anatolij Jakunyin, moszkvai rendőrfőnök azt hangoztatta, hogy szélsőségesek egy csoportja tüzelte fel a tömeget, amely túllépte a törvényes kereteket. Az ügy vizsgálatát a Szövetségi Nyomozó Bizottság vette át.

A Birjuljevo-Zapadnoje nevű moszkvai kerületben csütörtök éjszaka egy ismeretlen késsel szíven szúrta a barátnője védelmére kelő Jegor Scserbakovot. A feltételezett kaukázusi, vagy közép-ázsiai gyilkost még nem találták meg, a moszkvai rendőrség az elkövető elfogásában segítséget nyújtó személynek 1 millió rubeles jutalmat ajánlott fel. A razziákon eddig csaknem 90 illegálisan Oroszországban tartózkodó külföldit állítottak elő a rendőrök.

Szombaton késő este mintegy negyven ember vonult a külváros rendőrségi központjához és a gyilkos kézre kerítését, valamint azt követelték, hogy a hatóságok zárják be a kerületben lévő zöldségpiacot és -raktárat, ahol a legtöbb bevándorló dolgozik, és szigorítsák meg a bevándorlási szabályokat.

A hatóságok szerint 600 fősre becsült tömeg vasárnap a gyilkosság helyszínén, a helyi Birjoza nevű áruháznál gyűlt össze tiltakozni. A népgyűlésnek nevezett tüntetésre a szervezők nem kértek engedélyt. A rendőrök ugyan a helyszínen voltak, de a fiatalok egy csoportja petárdával berobbantotta az épület bejáratát és betört az áruházba, ahol főként kaukázusi és közép-ázsiai kereskedők boltjai találhatóak. A nacionalista jelszavakat skandáló fiatalok törtek-zúztak, később szemetes tartályokat, autókat borítottak fel, valamint üvegeket és köveket dobálva, botokkal szálltak szembe a rendfenntartókkal. A rendőrség különleges egységét, az OMON-t is bevetették. A tüntetők a nap folyamán többször is összecsaptak a rendőrökkel, 11 ember megsérült.

Az eddigi adatok szerint 380 személyt állítottak elő a rendbontásban résztvevők közül. A tiltakozás azonban moszkvai idő szerint este 11-kor újra kezdődött a Birjoza áruháznál.
Az ENSZ idei adatai szerint Oroszországban 11 millió bevándorló él. A migránsok főként Moszkvában, Szentpéterváron és a többi nagyvárosban többnyire feketén, és sokan méltatlan körülmények között dolgoznak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: