2009-09-30 09:06:32• hírek • Szatmár.ro

Zárja az adatgyűjtést a Ki Kicsoda

Október elején lezárul az Erdélyi Magyar Ki Kicsoda legújabb kiadásának adatgyűjtési időszaka. A romániai magyar kultúra és közélet lexikonának 2010-es kiadását jubileumi kiadványnak szánja a kiadó, hiszen a rendszerváltás huszadik évfordulójára jelenik meg. Lépést tartva a kor követelményeivel, a könyv tartalma - a www.kikicsoda.ro weblapon - felkerül az internetre is, tehát a benne szereplő szócikkek a virtuális világ részévé válnak.

Stanik István főszerkesztő szerint a kiadás előkészületei jól haladnak, eddig több mint ötezer - köztük több mint kétezer új - jelentkezést regisztráltak. A feldolgozott adatokból azonban kiderül, hogy még mindig nem érkezett meg minden potenciális szereplő adatlapja. A lexikon főszerkesztője ezért felhívással fordul azokhoz a magyar politikai, önkormányzati és közigazgatási tisztségviselőkhöz, egyházi személyiségekhez, tudósokhoz, egyetemi tanárokhoz, pedagógusokhoz, művészekhez, orvosokhoz, jogászokhoz, mérnökökhöz, közgazdászokhoz, civilaktivistákhoz, vállalkozókhoz, sportolókhoz, akik névre szóló levélben, vagy az intézményük vezetőségén keresztül felkérést kaptak, legkésőbb október 5-ig küldjék el kitöltött adatlapjukat, vagy jellezzék, hogy nem kívánnak szerepelni a lexikonban.

Azok jelentkezését is várják, akik már szerepeltek az Erdélyi Magyar Ki Kicsoda előző kiadásaiban, hiszen a tízéves adatok ellenőrzésre, frissítésre szorulnak. A hatalmas anyagi erőfeszítést és munkát vállaló kiadó méltányosnak tartaná, ha kiküldött leveleire, felkéréseire mielőbb választ kapna, hiszen a visszajelzés késlekedése a könyv megjelenését késlelteti. Az Erdélyi Magyar Ki Kicsoda csak a potenciális szereplők közreműködésével készülhet el időben és megfelelő színvonalon.

Stanik István hangsúlyozta, az Erdélyi Magyar Ki Kicsoda nem értékeli, hanem számba veszi a benne szereplők teljesítményeit, vállalásait, ezért a bekerülés kritériumai világosak: szerepelnie kell benne a romániai magyarság minden értékteremtő és közösségi feladatot vállaló tagjának. A kiadó célja egy minél teljesebb kézikönyv megjelentetése, amely számában erős, minőségében értékes magyar közösséget mutat fel a jelennek és örökít meg az utókornak. Ez a kép nem lehet hiányos, tehát nem hiányozhat belőle egyetlen bemutatásra érdemes életpálya sem.

A főszerkesztő úgy véli, az erdélyi magyarság könyvében szerepelni azt is jelentheti, vállaljuk magyarságunkat, vállaljuk közösségünket. A szimbolikus üzeneten túl az Erdélyi Magyar Ki Kicsoda egyben hasznos kézikönyv, amely a több tízezer adatával segítheti a közösségi kommunikációt és kapcsolatépítést, forrásanyagot jelenthet a sajtónak, a kutatóknak, a szociólógusoknak, történészeknek és mindazoknak, akik kapcsolatot keresnek az erdélyi magyar társadalommal.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: