2011-04-28 21:38:33• hírek • Piros Christa

Keresztutak találkozásánál - Lleida

Évezredek egymásra rakódott emlékei - ez várja az utazót, ha Katalónia legkevésbé ismert tartományának fővárosába, Lleidába látogat.

A 2400 éves város minden falából, minden kövéből történelmi levegő árad, ám a helyiek megszokták és életük szerves részének tekintik az ódon falakat. Azokon az utakon, például a Segre-folyó partján, ahol egykor Julius Caesar vonult fel hadaival Pompeius Magnus ellen, ma esténként fiatalok korzóznak. A partmenti bárokból, sörözőkből vidám muzsika szűrődik ki, van, aki az utcán perdül táncra. A főtérről csodás az esti panoráma: a város fölé magasodó vár, a bástyák, a zászlókkal díszített fő torony és a régi székesegyház is ki van világítva. A vár Lleida legrégibb építménye, minden turista itt kezdi a városnézést. Jól is teszi: a bástyákból nemcsak a város, az egész dimbes-dombos környék is jól látszik. A főtér éjjel-nappal tele van: a vendéglátósok jó érzékkel nyitottak meg itt kávézókat, cukrászdákat, éttermeket. A szűk, óvárosi utcák apró butikokat, elegáns éttermeket rejtenek. Az óvárosból ki vannak tiltva a gépkocsik, gondtalanul sétálhat délután vagy esténként a tömeg az utcákon.

Leida

Kedvelik a zászlókat: a sétálóutcán keresztbe is ki vannak feszítve Katalónia eme jelképei. Büszkén vállalják katalán mivoltukat: aki a környékről Leridába (Lleida spanyol neve) kívánna busz- vagy vonatjegyet venni, elküldi a pénztáros, mondván, nem ismer ilyen várost. Az utcanevek, az éttermi menük, a piaci táblák mind-mind katalánul vannak kiírva, spanyolul akkor sem szívesen szólalnak meg, ha az érdeklődőről lerí, hogy turista. Egyébként kedvelik a külföldieket, barátságos és szívélyes vendéglátók (de talán jobb német vagy angol nyelvvel próbálkozni).

Leida

Ibérek, rómaiak, arabok

Már 2400 évvel ezelőtt település volt itt. Az ibér törzsek egészen a II. századig tudták tartani pozíciójukat, de akkor római uralom alá került az Ilerdaként ismert város és környéke. 714-ben arabok foglalták el és Laredának nevezték. Lleida fénykora a XV.századig tartott. Ma is megcsodálható néhány római kori maradvány, a mór és a középkori templomépítészet emlékei. Ez utóbbiak közül a régi székesegyház, a Seu Vella a legjelentősebb. A várost a dombtetőn épült vár, a Castell de la Zuda uralja, neve az arab al suda (fallal körülvett) szóból származik. Az V. századi erődítményt a mórok alakították át palotává.

Leida

Helyi jellegzetességek

Katalónia szíve tipikus mezőgazdasági termelő terület. Az ismert spanyol élelmiszereken kívül, mint a levegőn szárított sonka és a chorizo, érdemes keresni a helyi kolbászt, a xolist, és a girellát, az itteni véres hurkát. Az éttermek kínálata is más, mint akár Katalónia fővárosában, Barcelonában. Itt a legnépszerűbb specialitás a csiga, és a rizs párolt nyúlhússal keverve. Egytálételeik közül a cassoletes hasonlít a sóletre.

Leida

Tippek, információk

Lleida (spanyolul Lerida) a második legfontosabb katalán város, az azonos nevű tartomány székhelye 132 ezer lakossal. Fontos közlekedési csomópont: a Madrid - Barcelona útvonalon fekszik; mindkét irányból innen lehet letérni Andorra felé.
Hivatalos nyelv: katalán, de spanyolul is sokan beszélnek.
Pénznem: euró
Az árszínvonal közepes, a Ny-európai átlagnál kissé alacsonyabb
Közlekedés: A vonat háromszor drágább, mint a busz!

Leida

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: