2009-09-14 18:29:33• hírek • Parajdi Andrea

Zarándokút Szatmár megyén át?

Szatmár megyén is áthaladhat az a zarándokút, amely az Ausztriai Mariazell települést és a bukovinai kolostorokat kötné össze - legalábbis ígéretet tett rá látogatása során Ausztria bukaresti nagykövete Dr. Martin Eichtinger.

A Német Demokrata Fórum meghívására szeptember 14-én, hétfőn először látogatott Szatmárnémetibe Dr. Martin Eichtinger, romániai osztrák nagykövet. Itt-tartózkodása alatt részt vett a Johann Ettinger Német Líceum évnyitóján, tárgyalt az NDF képviselőivel, Radu Giurca prefektussal, Ilyés Gyula polgármesterrel és Csehi Árpád, Szatmár Megyei tanácselnökkel. Mindemellett egy rövid sétát is tett a városban, illetve a Szatmári Római Katolikus Püspökség püspöki palotájának könyvritkaságait is megtekintette.

Csehi Árpád, tanácselnök azt mondja, eredményes beszélgetést folytattak a nagykövettel, hiszen több együttműködési lehetőség is szóba jött. A találkozó első részeként bemutatták Szatmárnémeti és Szatmár megye vonzerejét, kihangsúlyozták, hogy a megyében jelenleg nincs egyetlen egy hossztávú osztrák befektető sem.

Éppen a gazdasági kapcsolatok elmélyítésének céljából Csehi felajánlotta, hogy a Vetésen létesített inkubátorházban helyet biztosítanak osztrák cégeknek is, mivel a lehetőség a nagykövet érdeklődését is elnyerte további egyeztetésekre kerül sor ebben a témakörben. Csehi emellett a szatmári eper népszerűsítésének céljából felvetette azt az elképzelést, hogy Bécsben is árusítani lehetne a hazai termést. -A helyi mezőgazdasági termékeknek új piacot akarunk teremteni. A nagykövet segítségét kértem abban, hogy mérje fel a potenciális kereskedőket, akik érdekeltek lehetnek a szatmári mezőgazdasági termékek iránt - mondta Csehi.


Szatmár megyében járt Ausztria bukaresti nagykövete Dr. Martin Eichtinger.
Szatmár megyében járt Ausztria bukaresti nagykövete Dr. Martin Eichtinger


A tanácselnök emellett ismertette Dr. Martin Eichtingerrel azokat a projekteket, amelyeket szatmári tematikus körutak népszerűsítésére készített, és megnyert a Szatmár Megyei Tanács, hiszen éppen az osztrák és a román kormány hasonló célból zarándokút létrehozását tervezi. A két állam egy körülbelül 1000 kilométeres turisztikai útvonalat akar kiépíteni, amely négy országon vezetne át, és különböző állomásokon át ökumenikus jelleggel több templomot is bemutatna. Az út az osztrák Mariazell települést és a bukovinai kolostorokat kötné össze.

-Azt szeretnénk, ha ezen az útvonalon minket is nevesítenének legalább egy állomással, hiszen ez nagyban hozzájárulna a vidék turisztikai fellendítéséhez - magyarázta Csehi.

A nagykövet látogatása során egy sajtótájékoztatót is megtartott, ahol elmondta, nincs akadálya annak, hogy Szatmár megye is rajta legyen a zarándokúton, hiszen a projekt még kezdő stádiumban van, a konkrét megállók sincsenek még meghatározva. Ahhoz, hogy a terv kivitelezhető legyen alapvető feltétel, hogy zökkenőmentes együttműködés legyen az érintett négy ország között.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: