2012-08-30 16:50:44• hírek • Póti Orsolya

Zajlik az előkészítő osztályban oktatók képzése

Az Oktatásügyi Minisztérium képzést szervezett azon pedagógusok számára, akik a tanítást az új tanévtől előkészítő osztályokban kezdik. Szatmár megyében a képzési módszereket a magyar nyelven oktatók számára Miklós Judit gyakorlott pedagógus dolgozta ki.

Szatmár megyében lassan lezajlik az első csoportban résztvevő pedagógusok képzése, ugyanis már csak egy nap áll rendelkezésükre ahhoz, hogy megbarátkozzanak a különféle stratégiákkal, elsajátítsák a tervben szereplő módszereket és az előkészítő osztályban való oktatással kapcsolatos kérdéseikre választ kapjanak.

A magyar nyelven oktatók jó úton haladnak, hiszen legtöbb kérdéseikre választ kaptak és úgy érzik, hogy az egy hét során rengeteg hasznos információt szereztek - tudtuk meg a Balcescu-Petőfi Általános Iskolába tett látogatásunk során. Ugyanis augusztus 27-től ott zajlik a magyar osztályokban oktató pedagógusok képzése Miklós Judit gyakorlott pedagógus irányításával.

A tanítók egyelőre a padokban ülnek és hallgatják, eljátsszák, átélik és megpróbálják saját módszereikbe iktatni azt ami újdonság számukra. Újdonság pedig bőven akad, hiszen az előkészítő osztályba való tanítás ötvözi az óvodai és az iskolai oktatást, felmerül a tantárgyköziség és az integrált foglalkoztatás fogalma, amelyek mind-mind magyarázatra szorulnak.

„A képzés során tisztáztuk a legfontosabb fogalmakat, felhasználtunk bizonyos mennyiségű dokumentációt, stratégiákat dolgoztunk ki, amelyeket gyakorlatba ültettünk és csoportmunkát is végeztünk, melynek során a pedagógusoknak lehetőségük volt eddigi tapasztalataik, ötleteik megosztására" - mondta el a Szatmár.ro-nak Miklós Judit, aki mint megtudtuk, lassan 30 éve van a tanítói pályán.



A képzés első napján a tanítónőkben, tanítókban számtalan kérdés merült fel az oktatás kapcsán, de a napi nyolc órás tanfolyam mindannyiuknak sokat segített a fejlődésben, és egyöntetűen úgy vélik: hasznos az előkészítő osztály elindítása.

Földesi Ildikó, a Hám János Római Katolikus Iskolaközpont tanítónője a képzés kapcsán elmondta: a foglalkozás mindenképpen hasznos, hiszen választ kaptunk arra, hogy hogyan induljunk el és hogyan foglalkozunk a csoporttal.

Dobai Réka, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium új tanítónője számára a műhelymunkák voltak nagyon hasznosak, hiszen ezek által sokat fejlődhettek a pedagógusok. Zelikovics Ilona kökényesdi tanítónő szerint a képzés teljes ideje alatt közvetlen és oldott volt a hangulat, ami csak fokozta a foglalkozások sikerét.

A magyar nyelvű képzésen ezen a héten több mint 30 pedagógus vett részt, jövőhéten pedig egy újabb csoporttal indul foglalkozás. A román nyelvű képzések a Grigore Moisil Általános Iskolában zajlanak, és ott is két különböző csoportban foglalkoznak az oktatókkal.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: