2012-04-04 14:02:04• hírek • M. T. R.

Zajlik a nagykárolyi zsinagóga tetőzetének újítása

Elodázhatatlanná vált a nagykárolyi zsinagóga tetőszerkezetének cseréje. A százhúsz éves gerendázatot megviselte mind az idő, mind a víz, továbbá a szú is belerágta magát a fenyőfaszerkezetbe. Állapotfelmérést végeztetett el a megyei zsidó hitközség vezetősége, s ennek eredményeként – amint az időjárás megengedte - hozzákezdtek a munkálatokhoz.

Összesen 90 ezer lejnyi támogatást kaptak erre a célra a Romániai Zsidó Hitközségek Szövetségétől - tudtuk meg a Szatmár megyei Zsidó Hitközség elnökétől, Décsei Miklóstól. Remélhetőleg a tetőszerkezet kicserélésén kívül új cserepekre is jut majd. A munkálat célja az állagmegőrzés, a zsinagóga többi részének felújítására egyelőre nincs kilátás.

A nagykárolyi ortodox zsidó hitközség „gyülekezési háza" igen lenyűgöző. Ugyanakkor a kicsiség is jellemzi az épületet. Például a lépcsőfokokat a maiakhoz képest igencsak kicsire faragták ki az 1890-es években, továbbá nagyon szűk ajtókon lehet feljutni a tetőre. A munkacsoport tagjai mostanság leginkább a hatalmas széllel küszködnek. Amint mondták, mindazonáltal jól haladnak. Műemléképületeken már több alkalommal is dolgoztak, viszont a nagykárolyi zsinagóga boltozata szakmunkás szemmel is magával ragadó.

Anziksz a  nagykárolyi zsinagógáról

Anziksz a  nagykárolyi zsinagógáról

Anziksz a  nagykárolyi zsinagógáról

Anziksz a  nagykárolyi zsinagógáról

Anziksz a  nagykárolyi zsinagógáról

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: