2017-11-27 10:43:53• hírek • Bede Emőke

Zajlik a kitámasztott ház szerkezeti megerősítése

Az oszlopos házként is emlegetett épületet nem véletlenül takarja védőháló, egy munkacsoport már megkezdte a külső munkálatokat.

A mindenki által csak kitámasztott házként emlegetett épület ügye hosszú és rögös múltra tekint vissza. Az egykori zsidó leányiskola épületének szerkezete akkor gyengült meg, mikor belső átalakításokon esett át. Akkor a mennyezet roggyant meg, az azóta eltelt években pedig állapota egyre csak romlott.

A helyzetnek az sem tett kifejezetten jót, hogy végetnemérő viták alakultak ki körülötte. Az épület tulajdonosai évekig ujjal mutogattak egymásra, senki sem akarta vállalni a hatalmas összegeket felemésztő felújítás fedezését. A kialakult helyzet végére egy bírósági határozat tett pontot: az önkormányzat kifizeti az 550 ezer lejes renoválási költséget, az érintett hat családnak pedig három éven belül kell rendeznie a számlát.
 

Bár hosszú időbe telt, míg megkezdődtek a munkálatok, azonban ma már építkezési védőháló takarja az épületet, a kitámasztó deszkákat állványok váltották fel, melyeken munkálatoktól függően öt-hat munkás dolgozik naponta.
 


 

Mint megtudtuk, jelenleg strukturális megerősítés zajlik: a falba különféle vastagságú vasrúdakat építenek, melyek összefogják majd az épületet. Ha mindezzel elkészülnek, akkor remélhetőleg kellően stabil lesz az épület szerkezete, hogy a belső munkálatoknak is neki lehessen kezdeni. Mint a helyszínen készített képeken is jól látszik, jelenleg meglehetősen rossz állapotok uralkodnak odabent.
 


 

A munkacsoport vezetője szerint a munkálatok a jövő év második negyedévében készülnek el. A kivitelezés idejét nagyban befolyásolja az időjárás, hiszen egyes munkafázisokat nem lehet téli hidegben végezni. Ha beáll a tartós hideg, akkor az épületen belül is akadnak olyan tennivalók , melyeken lehet dolgozni, az idő enyhülésével pedig újult erővel lehet nekikezdeni a kinti munkálatoknak. Remélhetőleg sikerül helyreállítani az épület egykori fényét, és nem kell majd szégyenfoltként tekintenünk a Kazinczy utcai valamikori oszlopos házra.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: