2013-02-16 16:51:52• hírek • MTI

Yoko Ono 80 éves

Február 18-án lesz 80 éves Yoko Ono Egyesült Államokban élő japán képzőművész, zenész, John Lennon özvegye. Az MTVA Sajtó- és Fotóarchívumának portréja:

Kevés zenészfeleségnek adatik meg, hogy olyan széles körben ismerjék a nevét, mint az övét, megítélése azonban vegyes. Sokan máig őt teszik felelőssé a Beatles felbomlásáért, zenészként és művészként is bizarrnak, irritálónak vélik munkásságát. A művészek nagyobb része azonban megalkuvás nélküli látnoknak tartja, és az is vitathatatlan, hogy hatása az avantgárd képzőművészetre jelentős.

Yoko Ono (keresztnevének jelentése: az óceán gyermeke) gazdag tokiói családban született. Apja ígéretes klasszikus zongorista volt, aki életét nem szentelhette a zenének, de kiváló bankár lett belőle. Apját nem sokkal Yoko születése előtt San Franciscóba helyezték át. 1938-ban Japán háborús készülődése miatt visszatértek Tokióba, ahol a fiatal lány a legelőkelőbb magániskolába járt, megtanult énekelni és zongorázni.

A háború után a család New Yorkba költözött, Yoko itt ismerkedett meg az avantgárd művészettel, különösen John Cage zenéje volt rá nagy hatással. 1956-ban megszökött hazulról és családja tiltásával dacolva férjhez ment a híres Juilliard zeneiskola egyik japán hallgatójához. Az ifjú pár New York bohémnegyedében, a Greenwich Village-ben telepedett le, lakásuk a fiatal művészek találkozóhelye lett. Yoko verseket írt, de végül a konceptuális művészet ejtette rabul, amely lehetőséget kínált számára, hogy a művészet határait a végsőkig kitolja. A közönség és a kritika művészeti radikalizmusát nehezen emésztette, munkáit figyelmen kívül hagyták vagy nevetségessé tették, házassága felbomlott.

Mindez 1962-ben változott meg, amikor a dzsesszzenész, filmproducer Andy Cox előbb a szárnyai alá, majd rövidesen feleségül vette. Ez a házasság sem tartott sokáig, közös gyermeküket? Kyokót Cox vette magához, Yoko 25 évig nem is látta a lányát. Ono egyre ismertebb és elismertebb lett, "konceptuális eseményeket" rendezett arra törekedve, hogy a nézőt bevonja műalkotásaiba és állásfoglalásra késztesse. Egyik kiállítási tárgya 1965-ben saját maga volt: a látogatók levághattak egy-egy darabot ruhájából, míg végül meztelenül állt a közönség előtt, a performance üzenete az volt: legyél úrrá a materializmuson és a képmutatáson, mutasd meg a valódit, a természetest.

A rockzene történetét is meghatározó nap volt 1966. november 9., amikor az avantgárd művészet iránt érdeklődő John Lennon meglátogatta Yoko egyik londoni kiállítását. Lennont először Yoko egyik installációja nyűgözte le: egy létra, amelynek tetejére felmászva nagyítóval ennyit lehetett olvasni: "Igen". Hamarosan a művésznőbe is beleszeretett, és a Beatles rajongóinak nem kis megrökönyödésére bejelentették: szerelmükből házasság lesz. A rajongók nem értették, mi nyűgözi le Lennont, mert Yoko műveit nem tartották művészetnek. John és Yoko több happeninget rendezett, a leghíresebb az 1969-es ágykampány volt, amelyet nászútjuk során a folyamatos médiafigyelmet kihasználva indítottak a békéért - ekkor született a békehimnusz Give Peace a Chance című dal is.

Lennon e kapcsolatnak köszönhetően művészileg újjászületett, más zenei világot fedezett fel. Yokóval elválaszthatatlanok voltak, együtt zenéltek a Plastic Ono Bandben, lemezeket, kiállításokat, filmeket alkottak. A hetvenes évek közepén szakítottak, de Lennon másfél év múlva visszaköltözött feleségéhez, és még abban az évben megszületett közös gyermekük, Sean. Lennon ekkor felhagyott a zenéléssel, hogy gyerekét nevelje, a reflektorfénybe csak 1980-ban tért vissza a Double Fantasy albummal. A lemez megjelenése után néhány héttel, 1980. december 8-án Lennont lelőtte egy őrült rajongója. A gyászoló Yoko a Seasons of Glass című lemezzel búcsúzott élete társától, azóta tucatnyi lemezt adott ki.
Ono fokozatosan visszatért a képzőművészet világába és folytatta a fényképezéssel kapcsolatos kísérletezését is. 2009-ben megkapta a velencei kortárs képzőművészeti biennále Arany Oroszlán-életműdíját. Az utóbbi években megbékélt Lennon első házasságából származó fiával, Juliannel és Paul McCartneyval is, részt vállalt a Beatles-antológia összeállításában. Yoko, akinek Lennon után két évtizedig magyar származású élettársa (Sam Havadtoy) volt, többször járt Magyarországon, Budapesten lakást is vásárolt.

Yoko Onónak 80 évesen is több tettével sikerült meglepnie a világot: környezetvédelmi művészkoalíciót alakított zenészfiával, Seannal, Lennon-Ono Grant for Peace nevű békedíjat adományozott a Pussy Riot orosz punkegyüttesnek és Lady Gagának, emellett Lennon férfias vonzereje által ihletett divatkollekciót mutatott be New Yorkban.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: