2012-07-13 12:07:26• hírek • Póti Orsolya

Rendhagyó osztályfőnöki órára gyültek össze a véndiákok

Péntek délelőtt az egykori Magyar Líceum volt diákjaival telt meg a Szatmárnémeti Református Gimnázium díszterme, jelezve azt, hogy kezdetét vette a XXI. Véndiáktalálkozó. Az egybegyűlteket Gönczy Gábor, a Véndiákszövetség elnöke köszöntötte, majd Szilágyi Évát, Bura Lászlót és Kruzlics Jánost érte az a megtiszteltetés, hogy néhány szót szóljon a véndiákokhoz.

A Véndiák-találkozók ötletét 1991 októberében vetette fel Ligeti László tanár úr, és a Véndiákszövetségnek köszönhetően immár huszonegyedik éve, hogy megszervezik ezt a szép ünnepséget, amelyre szemmel láthatóan igény van.

Gönczy Gábor a szövetség elnöke Ligeti László soraival köszöntötte az egybegyűlteket, majd a találkozó programjának ismertetése után Szilágyi Évának, a Szatmárnémeti Református Gimnázium vezetőjének adta át a szót.

„Amikor egymás szemébe nézünk és egymás mosolyába megfürdünk újra éljük a már megélt perceket. Kívánom, hogy akik itt, ebben az iskolában élték meg az öntudatra ébredésnek pillanatait, azok most ugyanott tudják folytatni, ahol tíz, húsz vagy harminc évvel ezelőtt abbahagyták." - mondta el Szilágyi.

Az igazgatónő után Bura László egyetemi tanár köszöntötte az egybegyűlteket, aki kifejtette: mekkora öröm egy ilyen találkozó a véndiákok számára.

„A közös találkozókkor nagy örömet jelent, hogy visszaemlékezünk a velünk történtekre, és mindezt tesszük egy teljesen más világban. Mindannyian tudjuk, hogy jelenleg gazdasági és erkölcsi válság uralkodik, és ez a válság kihat az oktatásra és kihat az egyénre is. Szükség van a személyes és a közösségi tudat emelésére, és gondolkodnunk kell az értékek megőrzésén. Át kell alakítani azt, amit akarunk és stratégiát kell kiépítsünk" - magyarázta Bura.

A tanár úr a világhírű építész, Makovecz Imre szavaival zárta beszédét, mondván, hogy a magyar líceumok jövőjét a „megőrizni és a megújítani" szellemisége kell vezérelje: megőrizni a magyarságot és az értékeket és megújítani mindazt, aminek új lendületre van szüksége.

A rendhagyó osztályfőnöki óra a Kruzlics János által előadott  köszöntőversekkel zárult, ezt követően pedig minden kerek évfordulós érettségi találkozós véndiák a saját osztályába vonult. A XXI. Véndiák-találkozó pénteki műsora a Kölcsey Ferenc Főgimnázium dísztermében folytatódik.

18.30-kor kerül sor a Kölcsey elhunyt tanárainak és véndiákjainak emlékére állított In Memoriam tábla megkoszorúzására, majd bemutatják a 40 éves az Állami Magyar Líceum című könyvet. Ezt a főgimnázium diákjainak ünnepi műsora követi, majd az Universitas Trio ad kamarazenei koncertet.

A szombati nap programja:

Helyszín a Szatmárnémeti Református Gimnázium

10.00 - Gyülekező  az udvaron
10.30 - Zászlós bevonulás - ünnepi műsor

- Becsengetés
- Érettségi találkozós osztályok  zászlós bevonulása
- Megnyitó: Gönczy Gábor a VDSZ elnöke
- Harangszó - 1 perc néma csend az elhunyt tanárok és diákok emlékére
- Ökumenikus ima
- A zászlók felszalagozása.
- A legaktívabb véndiákok köszöntése.
- Emléklapok átadása az 60, 55, 50 éves érettségi találkozós véndiákoknak
- Koszorúzás
- Könyvbemutató:Gál Elemér: A szeretet vár valahol. Bemutatja Zolcsák Anna, az író özvegye.
- Banner Zoltán: Hátra ne nézz című könyve?
- Szejke Vilmos gyűjteményes kiállítása a festő halálának huszadik évfordulója alkalmából
- Ábrám Zoltán: „Afrikai képek" című fotókiállítása
- EKE-art fotókiállítás

17 és 24 óra között MADISZ gyermekmegőrző a 0.8-as teremben és a 0.7-es teremben szoptatási és pelenkázási lehetőség.
Műsorvezetők: Nagy Anikó és Nagy Orbán

18.00 - Szórakoztató műsorok - találkozások - buli

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: