2015-04-14 11:32:47• hírek • Szatmár.ro

XXIV. Nemzetközi Magyar Matematikaverseny Szabadkán

„Célozd meg a Holdat! Még ha elhibázod is, a csillagok közt landolsz" (Les Brown) mottóval április 8 - 12. között a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium szervezésében Szabadka adott otthont a 24. Nemzetközi Magyar Matematikaversenynek. A versenyre mintegy 240 középiskolás diák és 70 tanár érkezett Magyarországról, Délvidékről, Felvidékről, Kárpátaljáról és Erdélyből. Szatmár megyét 9 diák és két tanár képviselte ezen az 5 napos rangos rendezvényen.

A szerdai utazás és fogadás után a szabadkai Népszínház magyar társulatának előadásában a Vajdasági lakodalom című előadást tekintették meg a résztvevők. Csütörtökön az ünnepélyes megnyitó a szecessziós stílusban épült városháza dísztermében zajlott, amelyet megtisztelt jelenlétével Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, dr. Babity János Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának vezető konzulja, valamint helybéli magyar pártok vezetői és Zenta illetve Szabadka polgármesterei, akik köszöntötték a versenyre érkezetteket.

A megnyitó után Szabadka főpolgármestere fogadta a kísérő tanárokat. A délután folyamán diákoknak játékos felfedeztető városnézést szerveztek, míg a tanárok ellátogattak a Szabadkai Magyar Főkonzulátusra és a városháza kilátójából gyönyörködhettek a környék panorámájában. A délutáni program szakmai előadásokkal folytatódott a Szabadkai Műszaki Főiskolán.

Pénteken délelőtt volt a tulajdonképpeni verseny, melyen a 240 versenyzőnek 24 (évfolyamonként 6) feladatot kellett megoldaniuk 240 perc alatt. A versenyzés ezzel nem ért véget, mert ebéd után sportban mérték össze erejüket. Estére is jutott egy helyi hagyományokkal rendelkező 1Biztos műveltségi vetélkedő, amely mindenki számára szórakoztató és tanulságos volt.

Szombaton, április 11-én, kirándulási nap volt, amelyen a környék nevezetességivel ismerkedhettek meg a résztvevők választott lehetőségek szerint: kerékpártúra Palicsra, állatkerti sétával, a tó és környékének a bejárásával, Újvidék, Pétervárad és Karlóca, illetve a Tisza-mente vidékén Ó-Becse, az aracsi romtemplom és Zenta nevezetességeinek a megtekintése. Ez a nap búcsúvacsorával zárult.

A rangos matematikaversenyen résztvevő szatmári küldöttség

Mindenki nagy izgalommal várta a vasárnapi eredményhirdetést, talán ez volt a legnehezebb néhány óra, de megérte, mert a következő eredmények születtek:

IX. osztály: Baranyai István Dávid dicséret (Kölcsey Ferenc Főgimnázium, tanára Nevelits Gyöngyvér)

X. osztály: Schefler Barna I. díjas és aranyérmes (Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum, tanára Polcz Zita), Fogel Péter dicséret (Kölcsey Ferenc Főgimnázium, tanára Kató Enikő),

XI. osztály: Schefler Gergő I. díjas és arany érmes, Boros Zoltán dicséret (Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum, tanáruk Koczinger Éva), Kovács Tamás és Mali Imre dicséret (Kölcsey Ferenc Főgimnázium, tanáruk Nevelits Gyöngyvér)

XII. osztály: Beiland Arnold III. díjas és bronz érmes (Elméleti Líceum, Nagykároly, tanára Gaskó Gabriella) Lázár János III. díjas és bronz érmes (Kölcsey Ferenc Főgimnázium, tanára Ványi Emese).

Különdíjat kapott Schefler Gergő, az egyik feladat szép és elegáns megoldásáért.

Az erdélyi régióból a legjobb teljesítményt Schefler Barna nyújtotta, aki ez által brüsszeli utazást is kiérdemelt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: