2012-11-15 13:34:55• hírek • Póti Orsolya

XXIII. Érmindszenti zarándoklat

A hagyományos Érmindszenti zarándoklat keretében november 16-17. között rendezvénysorozatot szervez Ady Endre születésének 135-ik évfordulója alkalmából az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület és a Szatmárnémeti Kölcsey Kör, Nagykároly és Tasnád RMDSZ- szervezeteivel, Adyfalva Református Gyülekezetével, a Nagykárolyi Kulturális Igazgatósággal, a Kaffka Margit Művelődési Társasággal, valamint a Szatmár Megyei Múzeummal és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Jósa András Múzeummal karöltve.

A XXIII. Érmindszenti zarándoklat rendezvényei november 16-án, pénteken délelőtt 10 órától irodalmi tanácskozással kezdődnek a Szatmár Megyei Múzeum II. emeleti dísztermében. A tanácskozást üdvözli Muzsnay Árpád, újságíró, az EMKE OE tagja és Szőcs Péter történész, a Szatmár Megyei Múzeum igazgatóhelyettese, valamint Ady-verset szaval Galiger Barbara, a Szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnázium tanulója.

A tanácskozás első felében előadások hangzanak Láng Gusztáv irodalomtörténész, Pop Felician költő és Jánosi Zoltán irodalomtörténész előadásában. Tanácskozásvezető: Egyed Emese kolozsvári irodalomtörténész. Szünet után a tanácskozást Jánosi Zoltán irodalomtörténész vezeti, melynek keretében előad Péter I. Zoltán helytörténész, Hegyi Katalin irodalomtörténész és Pomogáts Béla irodalomtörténész.

Délután 16.30 órától Nagykárolyban hangzanak el a költővel kapcsolatos előadások. Az első napot a nagykárolyi Károlyi kastély lovagtermében Zorkóczy Zenóbia előadóművész Ady-pódiumműsora zárja.

November 17-én, szombaton délelőtt 10 órától Ady Endre szülőfalujában folytatódik a rendezvény-sorozat. A helyi református templomban megtartandó ökumenikus istentiszteletet követően 11 órától a szülőház udvarán koszorúzással egybekötött főhajtással tisztelegnek a költő emléke előtt a Kárpát-medence különböző vidékeiről érkezett meghívottak és érdeklődők.

A november 16 - 17-i XXIII. Érmindszenti zarándoklat programjaira minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők.

A kétnapos rendezvény részletes programjáért kattints ide!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: