2013-04-20 16:18:38• hírek • Kocsis Zoltán

Ukrán, román, magyar néptánctalálkozó

Fúvószenekar játékától és ukrán, magyar, román néptáncosok énekétől volt hangos szombat délelőtt Szatmárnémeti egy része. A csoport a Gyerekek Palotájától indult, a polgármesteri hivatalban „megpihent", majd a filharmóniában mutatta be népi kultúráját zenével, tánccal, énekkel.

A Pro Europa Liga és a Super Kids Alapítvány immár egy éve dolgozik egy uniós projekt keretében az ukrajnai aknaszlatinai partnereivel. A pályázat célja a művészeti hagyományok feltárása és a gyerekeknek való átadása non-formális oktatási keretek között. A projekt során a felek többször is találkoztak egymással és a különböző rendezvények mellett szakmai megbeszéléseket is folytattak, a pedagógusok különböző képzésen vettek részt. Az együttműködés zárásaként elkészül majd egy módszertani tanulmány, amely egyrészt áttekinti a zene, tánc- és művészeti oktatás hagyományait a két országban, másrészt pedig módszertani tanácsadóként is használhatják majd az oktatók.

A Pro Európa Liga képviselőjeként és a magyar-ukrán-szlovák-román programiroda helyi vezetőként Kónya László illetve Danku Pál elmondták, a projekt keretében három hét múlva egy újabb képzést szerveznek az oktatóknak Szatmárnémetiben, majd június első hetében egy négy napos táborra érkezik Szatmár megyébe hatvan gyerek.

Az ukrajnai gyerekek szombaton érkeztek Szatmárnémetibe. Előbb részt vettek egy közös táncházon, majd megtekintették a Kossuth-kertet végezetül az Északi Színházban az ifjú művészek díjazását. Szombaton pedig a Dinu Lipatti Filharmóniában két órás zenei programot adtak elő.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: