2010-02-10 13:42:37• hírek • Szatmár.ro

XVI. Benedek pápával találkozott a püspök

Ad limina" látogatáson vesz részt Nm. Ft. Schönberger Jenő szatmári megyéspüspök február 8. és 13-a között a Vatikánban.

Az „Ad limina" látogatás során a romániai püspökök beszámolnak tevékenységükről a Szentatyának és ellátogatnak a megfelelő bizottságokhoz, amelyekért hazájukban külön-külön felelnek.

Nm. Ft. Schönberger Jenő részt vett hétfőn reggel, a Szent Péter Bazilikában közösen bemutatott szentmisén, majd a római- és görög-katolikus püspökök együtt imádkoztak Isten Szolgája, II. János Pál pápa sírjánál. Ezt követően kezdődött meg a különböző Szentszéki Hivatalok meglátogatása és ezzel párhuzamosan a püspökök magánkihallgatása a Szentatyánál. Négyszemközti beszélgetésekről van szó, melyek során minden püspök 15-20 percben számol be egyházmegyéje helyzetéről.


Szentmise a Szent Péter Bazilika altemplomában
Szentmise a Szent Péter Bazilika altemplomában


Schönberger Jenő püspök első alkalommal vesz részt „Ad limina" látogatáson. A Szentatyával zajlott beszélgetésében beszámolt a Szatmári Egyházmegye geográfiai és demográfiai helyzetéről - a születésszám és migráció vezette tendenciákról -, az egyházi tulajdonok visszaszolgáltatásának folyamatáról. Pozitívumként beszélt egyházmegyénk közösségeiben élő jellegéről, a hívek vallásosságának erősségéről, kiemelve azokat a folyamatokat - egyházmegyei zsinat és az ezt követő pasztorális terv - amelyek állandó megújulást hoznak egyházmegyénknek.

Szintén hétfőn, a Szatmári, Gyulafehérvári, Nagyváradi és Temesvári püspökök Ruppert József piarista atya meghívására meglátogatták a Szent István Zarándokházat, ahol lehetőségük volt találkozni a Rómában tevékenykedő magyar lelkipásztorokkal. Kedden, a  található Magyarok Nagyasszonya Kápolnában bemutatott szentmise után Nm. Ft. Schönberger Jenő felkereste az Igazságosság és Béke Pápai Tanácsát, ahol a romániai Justitia et Pax Tanács működéséről is beszámolt, majd az erdélyi magyar püspökök a Collegium Germanicum et Hungaricum vendégei voltak.

Nm. Ft. Schönberger Jenő vatikáni látogatása február 13-án ér véget.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: