2011-09-18 11:01:39• hírek • Szatmar.ro

Az ökumenizmus fontosságát hangsúlyozza XVI. Benedek pápa

A katolikus egyházfő - az egykori Joseph Ratzinger bíboros - honfitársaihoz intézett, a Vatikánból az ARD közszolgálati televízió által sugárzott üzenetében a csütörtökön kezdődő négynapos vizit egyik legfontosabb eseményének a német evangélikus egyház vezetőivel való találkozóját nevezte.

A pápa -  éjfél előtt elhangzott és vasárnap reggel megismételt - üzenetében külön kiemelte, hogy a találkozót abban az erfurti, volt Ágoston-rendi kolostorban tartják, ahol Luther Márton, a protestáns reformáció szellemi atyja még katolikus szerzetesként pályáját kezdte. Az egyházfő utalt arra, hogy a találkozóra az ökumenizmus jegyében kerül sor. Nem számit "szenzációra" - fogalmazott a pápa, ugyanakkor hangsúlyozta a közös imádkozás, a közös gondolkodás, valamint az egymással való párbeszéd fontosságát.

XVI. Benedek kijelentette, hogy örül németországi látogatásának. Külön utalt arra, hogy nagy várakozásokkal tekint berlini tartózkodása elé, örül ottani - Angela Merkel kancellárral és Christian Wulff államfővel tervezetett - találkozóinak és annak, hogy beszédet mondhat a Bundestagban. A katolikus egyházfő szeptember 22. és 25. között tartózkodik Németországban, és Berlin látogatásának első állomása lesz. 

A Bundestag-beli beszédről egyébként mind nagyobb a vita német politikai körökben. Egyre inkább kisebbségbe kerül az a mintegy 100 ellenzéki képviselő, aki már korábban bejelentette, hogy bojkottálni kívánja azt. A szóban forgó képviselők szerint a beszéd ellentétes az állam és az egyház szétválasztásának alkotmányban rögzített alapelveivel, ezzel az állásponttal azonban a politikusok többsége nem ért egyet. Hermann Gröhe, a konzervatív CDU főtitkára a bojkottot szégyenletesnek nevezte. Egy felmérés szerint a német lakosság többsége egyetért azzal, hogy a pápa beszédet mond a Bundestagban. 

A tiltakozásukat bejelentő honatyáktól elhatárolódtak pártjaik - elsősorban a szociáldemokrata párt és a Zöldek - vezetői is. Sőt sajtóértesülések szerint úgy döntöttek, hogy az üres padsorok elkerülése érdekében az ünnepi beszédre korábbi képviselőket hívnak meg.

Angela Merkel kancellár hétvégi videóüzenetében hangsúlyozta, hogy nagy várakozásokkal tekint a pápai látogatás elé. Az evangélikus vallású Merkel a vizit kapcsán az ökumenizmus fontosságát emelte ki. A kancellár annak a reménynek adott hangot, hogy a látogatás közelebb hozza egymáshoz a német katolikus és evangélikus egyházat. 

Vasárnapi sajtóértesülések szerint látogatása során XVI. Benedek találkozik a német egyházi személyek által évtizedekkel ezelőtt elkövetett szexuális bűncselekmények áldozataival is. Az elmúlt év elején kirobbant botránysorozat rendkívül nagy erkölcsi károkat okozott a német katolikus egyháznak. Ilyen körülmények között a találkozó mindenképp fontos gesztust jelenthet.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: