2010-08-20 14:09:41• hírek • Szatmar.ro

XIX. századi a pince

Nagy reményt fűzhettek Szatmárnémeti lakói a Decebal-hídnál talált pincéhez. A csütörtök reggel 10 óra környékén lelt téglával kirakott gödörről egyből megszülettek a regék.

Egyesek egész hálózatrendszer részének vélték az üreget, amely Tasnádot, Ákost és Erdődöt kötötték össze Szatmárnémetivel, mások egyéb titkos, elhallgatásra ítélt üregeknek titulálták, valakiknek érdekében áll, hogy ne tudjuk meg, mi célt is szolgált valójában.

A Szatmár Megyei Múzeum régésze, Cristian Virag portálunknak elmondta, a talált „lyuk" tulajdonképpen egy XIX-ik századi kanálisrendszer része lehet. Pontosabb információval nem rendelkezik az egykori kanálisrendszert illetően, azonban elmondása szerint nincs igazi jelentősége a feltárt üregnek. Ehhez hasonlót találtak már a közelben lévő ortodox templom környékén is, így nem igazán nevezhető ritkaságnak a mostani feltárt sem.

Virag szerint amennyiben a város egy kevésbé forgalmas részén találták volna, konzerválni lehetett volna, így azonban, hogy semmilyen jelentőséget nem lehet neki szentelni, nem lenne értelme ezzel foglalkozni, hiszen a város egyik legforgalmasabb pontját kellene megbénítani emiatt.

Így tehát szertefoszlott az a remény, hogy megyeszékhelyünk a már meglévő látványossága mellett (Pannónia-szálló, Tűzoltó torony, Kossuth-kert stb.) még egy turista látványossággal bővüljön.

A sokak által visszasírt gyászos korszakban, a Ceausescu névvel fémjelzettben azonban minden bizonnyal találtak volna megoldást arra, hogy a szóban forgó kanálisrendszer részét képező üregből egykori dák, illetve római leletet fabrikáljanak, akár a téglák kicserélésével is.


Mégsem kincs, amire bukkantak
Mégsem kincs, amire bukkantak


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: