2014-03-24 16:45:07• hírek • Szatmár.ro

Winkler: Ösztönözni kell a vállalkozói szellemet a fiatalokban!

Az utóbbi évek tapasztalata, a gazdasági válság közepette egyértelműen visszaigazolta, mennyire fontos a vállalkozói kezdeményezés, hangsúlyozta pénteken délelőtt Nagyszebenben Winkler Gyula, aki Az Európai Parlament szerepe a fiataloknak szóló lehetőségek: az oktatás, kultúra és a foglalkoztatás terén címmel megszervezett interaktív vitán vett részt.

"Az utóbbi évek tapasztalata, a gazdasági válság közepette egyértelműen visszaigazolta, mennyire fontos a vállalkozói kezdeményezés, mekkora szükség van a vállalkozói szellem ösztönzésére a fiatalok körében. Gyakorlatilag a fiatal vállalkozóknak szóló Erasmus program kidolgozása az egyik konkrét válasza az EU-nak, amellyel csökkenteni próbálják a válság hatásait. A vállalkozói szellem minden fiatalnak lehetőséget ad, hogy elinduljon a siker felé, egy olyan világban, amely gyorsan változik. A fiatal vállalkozóknak szóló Erasmus program azért értékes, mert a már létező, bevált példák átvételére ad lehetőséget. Nagyon fontos, hogy amennyiben lehetséges ne arra pazaroljunk energiát, hogy újból feltaláljuk a spanyolviaszt. Ennek a programnak a keretében a vállalkozói szellemű fiatalok pénzügyi segítséget kapnak, hogy az EU-ban olyan cégeknél dolgozzanak, amilyen területen szeretnének majd ők is vállalkozni. A cél a jó példák megtanulása, átvétele, amelyet majd a maguk során itthon alkalmaznak, felhasználnak, hogy életképes, saját vállalkozást hozzanak létre" - fogalmazott az RMDSZ európai parlamenti képviselője.

Winkler Gyula rámutatott, az új program az eredeti Erasmus alapjaira épült, amelynek központi eleme az EU egyik alapelve, a mobilitás, és amely az EU egyik legsikeresebb projektjének számít. 2009 óta több mint 8300-an iratkoztak fel a fiatal vállalkozóknak szóló Erasmus programra, amely legtöbb hat hónap szakmai gyakorlatozási lehetőséget kínál egy más uniós tagországban dolgozó tapasztalt vállalkozó mellett, hogy megtanulhassa a pályázó, hogyan építse ki, működtesse majd saját vállalkozását.

Winkler Gyula társ-jelentéstevője volt a KKV-ék, versenyképesség és üzleti lehetőségek című parlamenti dokumentumnak, amely az Európai Bizottságtól kéri, hogy népszerűsítsék a fiatal vállalkozóknak szóló Erasmus programot, de ugyanakkor vizsgálják meg egy vállalkozóknak szóló Erasmus Mundus program kialakítását is. Ez utóbbinak az lenne a célja, hogy a vállalkozóknak lehetőséget adjon unión kívüli üzleti központokkal való kapcsolatfelvételre, a vállalkozói szellem fejlesztés érdekében, kialakítva ezáltal egy nemzetközi szemléletet, felkészülést nyújtva, hogy kiléphessenek a globális piacra.

Az említett jelentésben a Bizottságot és a tagállamokat arra is felkérik, hogy vegyék be az Erasmus mindenkinek programra vonatkozó politikákba a fiatal vállalkozókat érintő elképzeléseket, de az ipari közpolitikákat is.

Az Európai Parlament romániai tájékoztatási irodája és az Euractiv által szervezett nagyszebeni vitán részt vettek Theodor Stolojan, Renate Weber és Catalin Ivan EP-képviselők.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: