2009-05-11 17:04:19• hírek • Szatmár.ro

Winkler Gyula a Szilágyságban

Az a célunk, hogy a másfél milliós erdélyi magyarság tisztelt, ismert és elismert közössége legyen a sokszínű Európának, a közösségek uniójának - fogalmazott Szilágyperecsenben Winkler Gyula, a magyar összefogás listájának második helyezettje.

Az ízletes hagymájáról híres szilágysági településen vasárnap az EP-képviselő lakossági fórumon vett részt, ahol az is elhangzott, hogy az Európai Unió a kényelmesebb megoldást választotta a kisebbségvédelmi álláspont kialakításakor, azzal, hogy tulajdonképpen nem vállalt fel semmilyen álláspontot. „Tudni kell, hogy ebben a kérdésben a régebbi tagállamok közül van olyan, amelyik nem is ismeri el a kisebbségek létezését, nemhogy a jogaikat biztosítsa, ugyanakkor vannak olyan államok, amelyekben jól működnek a különböző autonómiaformák. Nekünk az a dolgunk, hogy megkeressük szövetségeseinket ebben a kérdésben, hogy az Európai Parlament, elsőként az uniós intézmények közül, vállalja fel a kisebbségvédelem szabályozását" - magyarázta Winkler Gyula.

 

Az RMDSZ attól is erős, hogy nemcsak megbízza képviselőit a feladatokkal, hanem számon is kéri, hogyan végezték munkájukat - fogalmazták meg a helybéliek, akiket az unió mezőgazdasági politikája érdekelt. Ennek kapcsán Winkler Gyula elmondta, hogy a romániai mezőgazdaság valóban többet érdemel és jobb eredményekre is képes. „ Ez sajnos hazai decentralizációs kérdés is, hiszen a mezőgazdasági minisztérium, ahogy egyébként az összes poszt-kommunista államban, a leginkább megkövesedett intézmény, amely elutasítóan válaszol a változásokra és nehézkesen mozog. Ezt itthon kell megoldani, az európai bürokráciát, amely szintén hátráltatja a támogatások felhasználását, pedig Európában" -tájékoztatta a gazdákat Winkler Gyula, aki megígérte, megszervezi, hogy ősszel a perecseni hagymát bemutassák Brüsszelben, úgy ahogy - Sógor Csaba jóvoltából - eljutott Európa fővárosába a székely pityóka és a borvíz is.

Szövetségeseket kell keresnünk - Krasznán zárult Winkler Gyula Szilágy megyei körútja

Zilahon, vasárnap Winkler Gyula az RMDSZ Szilágy megyei HKT bővített ülésén vett részt. Seres Dénes képviselő, megyei elnök, mint a szövetség egyik legfelkészültebb gazdasági szakemberét mutatta be a Magyar Összefogás listájának második helyén szereplő jelöltet. Seres Dénes az összefogás erejét hangsúlyozta, kiemelve, hogy az RMDSZ jelöltjei, akik eddig is az Európai Parlamentben dolgoztak, jó munkát végeztek, éppen ezért a szilágyságiak támogatását kérte június 7-én.

Winkler Gyula beszámolt másfél éves munkájáról, majd az elkövetkező évek európai prioritásait ismertette. Elmondta, hogy a regionális politika reformja kapcsán két olyan területen várható változás, amely az erdélyi magyar közösség életét befolyásolja. „Például az északi tagállamok azt szeretnék, ha a regionális fejlesztési alap csökkenne, ez érthető, hiszen náluk az infrastrukturális beruházások már megtörténtek, mi viszont azt szeretnénk, ha méltányos lenne az új tagállamoknak járó támogatás összege. Számunkra az is előnyös lenne, ha a vidékfejlesztés átkerülne a regionális fejlesztésekhez, mert jelenleg ez az agrárpolitika része. Ehhez hasonló változásoknál kell jelen lennünk, hogy többé ne történjen meg az, ami most van, hogy az erdélyi gazdák nagyságrendekkel kevesebb támogatást kapnak, mint a régi tagállamokban élők" - magyarázta Winkler Gyula a brüsszeli erdélyi magyar képviselet szükségességét, hozzátéve, hogy egyedül nem lehet eredményt elérni. „Brüsszelben nagyon fontos a szakmai háttér egy képviselő esetében, ugyanis nemcsak a saját vidékünk gondjait kell ismerni, hanem a többi 26 tagállam érdekeit is, mert szövetségeseket kell keresnünk minden egyes területen, legyen szó kisebbségvédelemről, mezőgazdaságról, környezetvédelemről vagy kultúráról" - mondta Winkler Gyula.

A jelölt Szilágy megyei kampánykörútja vasárnap este Krasznán zárult, ahol a helyiek ünnepi műsorral készültek. Seres Dénes emlékeztetett, hogy sok szép tulipán nyílt már itt Krasznán, legyen ez így június 7-én is, kérte a szilágyságiakat.

„Jó a Szilágyságba jönni, pont mint amilyen jó érzés hazamenni. Úgy érzem, kicsit ide is hazajövök. Most a magyar összefogás hírét hoztuk el önökhöz, kérem, vigyék magukkal, mondják el barátaiknak, rokonaiknak, ismerőseiknek" - fordult a krasznaiakhoz Winkler Gyula.


Winkler Gyula Szilágysági településeken kampányolt


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: