2009-05-15 10:00:18• hírek • Szatmár.ro

Winkler: Erdély érdekeit szolgáljuk

Minden erdélyi lakost szeretne megszólítani ebben a kampányban - fogalmazta meg Winkler Gyula európai parlamenti képviselő csütörtöki dévai sajtótájékoztatóján, ahol elmondta: ez a térség nemcsak a magyaroknak kellene, hogy fontos legyen, hanem a románoknak is.

"Én hiszek abban, hogy sikerülni fog nemcsak a Hunyad megyei magyarokat, de az itteni román közösséget is megszólítani, és ugyanezt szeretném elérni Beszterce, Krassó-Szörény, Temes vagy Arad megyében is. Remélem, hogy sikerül az erdélyiek jó részét meggyőzni arról, hogy a tulipánt válasszák június 7-én. Amennyiben a lakosság azonosulni tud elképzeléseinkkel a régióról, erdélyi jövőképünkkel, akkor mi azon leszünk, hogy üzenetünket mindenkihez eljuttassuk" - hangsúlyozta Winkler Gyula.

 

A vajdahunyadi születésű európai parlamenti képviselő szerint az RMDSZ azért lehet jó választás, nemzetiségtől függetlenül, mert az erdélyi beruházásokért dolgozik, a bukaresti politikusokkal ellentétben. "Nagyon sok erdélyi elégedetlen, hogy az elmúlt 20 évben mindössze 60 kilométer autópálya épült az országban és az is Bukarestet köti össze a román tengerparttal, miközben Erdélyben egy kilométer sem készült el. Ilyen helyzetben azt gondolom, hogy 20 évvel a rendszerváltást követően a mi céljaink sok erdélyinek az elvárásaival esnek egybe" - jelentette ki Winkler Gyula. Az európai parlamenti képviselő ismételten felhívta a figyelmet, hogy Románia útja Európába Erdélyen keresztült vezet, éppen ezért vissza kell billenteni az egyensúlyt a romániai külpolitikában is.

A sajtótájékoztatót megelőzően Winkler Gyula a vajdahunyadi 6-os Általános Iskola vendége volt, ahol Európa Napot szerveztek. Az európai parlamenti képviselő elmondta, szívesen elfogadta a meghívást, mert ebben az iskolában végezte elemi osztályait és Vajdahunyadon ez az egyedüli magyar tanintézmény, ahol magyar iskolai tagozat is működik.

„Egy olyan iskolában, ahol magyar tagozat is működik, könnyebb megmagyarázni, hogy miről szól az Európai Unió, hiszen itt a gyerekek már eleve ismerik a soknyelvűség fogalmát és megértik mit jelent egy másik nemzet kultúrájához tartozni. Minden magyar gyerek beszéli a román nyelvet, igaz, hogy ez fordítva nem érvényes, viszont minden román gyermek tudja, hogy a magyar irodalom, a magyar nyelv, a magyar kultúra nem kirekeszt, hanem elvezet egy másik világba, amelyet érdemes megismerni" - hangsúlyozta Winkler Gyula, aki a nyelvtanulás fontosságáról is beszélt a diákoknak. Mint mondta, az európai uniós tagság egyik legfontosabb előnye a fiatalok számára az, hogy bármelyik tagállamban folytathatják tanulmányaikat, ehhez az egyetlen követelmény az, hogy ismerni kell 1-2 európai nyelvet.

Az európai parlamenti képviselő a Magyar Összefogás üzenetét Piskire is elvitte. „Piski nemcsak az erdélyi magyar, hanem az egész nemzet történelmének nagyon fontos helyszíne. Legyünk büszkék erre és tanuljunk elődjeink bátorságából. Itt a szórványok szórványában kitartóknak kell lennünk, ha azt szeretnénk, hogy közösségünk megmaradjon" - bátorította a helybélieket Winkler Gyula.

Az európai parlamenti képviselő a közösségszervezés fontosságát emelte ki, mint mondta, minden magyar fontos, minden kicsi közösséget meg kell védeni. „Szerencsére itt Hunyad megyében mindig akad ember, aki időt és energiát nem kímélve, vállalja, hogy a közösségért dolgozzon. Ezeknek az embereknek a munkáját köszönöm, hiszen nélkülük nem maradna talpon a Hunyad megyei magyarság" - hangsúlyozta Winkler.

Csütörtök este Déván a művelődési házban a Magyarlapádi Hagyományőrző Együttes, valamint Téesz és Zsók Levente humoristák közreműködésével tartanak kampányrendezvényt, amelyen részt vesz Kelemen Hunor, az RMDSZ ügyvezető elnöke és Winkler Gyula európai parlamenti képviselő.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: