2012-01-03 16:25:37• hírek • Itcafe.hu

Wikipedia-siker: 20 millió dollárt gyűjtöttek össze

Az adakozásra felszólító kampány elérte a kívánt eredményt, legalább egy évre megteremtették az enciklopédia finanszírozási hátterét.

Jay Walsh a Wikimedia Alapítvány hivatalos blogjában jelentette be, hogy az utóbbi időben minden látogató által tapasztalt banneres adakozási kampány elérte a célját: összesen több mint 20 millió dollárt sikerült összegyűjteni, így a Wikipedia következő éves működése biztosított.

A Wikimedia Alapítvány a hallatlanul népszerű Wikipedia, illetve egyéb projektek (Wikimedia Commons, Wiktionary, Wikibooks) anyagi hátterének biztosítására jött létre, ugyanis nemcsak a tartalmat kívánják közösségi alapon biztosítani, hanem a függetlenség fenntartása végett a finanszírozást is. Ez nem könnyű feladat, mivel sajátos, a direkt reklámokat kerülő üzleti modellt alkalmaznak, ezért a rendszeres adakozási kampányok ellenére is már többször a megszűnés határára került a vállalkozás, melynek oldalait havonta 470 millióan keresik fel - a Wikipedia a világ ötödik leglátogatottabb weboldala.

Az idei globális gyűjtés több mint egymillió adakozó pénztárcáját nyitotta meg, és az alapítvány történetében most sikerült a legtöbb pénzt összeszedni: 2008-ban csak 4,5 millió dollár jött össze.

A cikk folytatása és még több IT-hír az ITcafe.hu oldalon olvasható.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: