2008-10-09 16:52:07• hírek • Szatmar.ro

A több előzés érdekében

Az új aerodinamikai szabályoktól a FIA az előzések könnyebbé tételét várja.

Évek óta folyik a vita a Forma 1 háza táján, hogyan lehetne izgalmasabbá és látványosabbá tenni a sportágat. A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) a 2009-es szezonban olyan aerodinamikai módosításokat tervez, amelyek a reményeik szerint elősegítik majd az előzéseket.

 

Ennek érdekében a FIA létrehozta az Overtaking Working Groupot (OWG), amely a Ferrari, a McLaren és a Renault technikai vezetőiből állt. Ez a munkacsoport egyrészt felülvizsgálta és elutasította a Nick Wirth által javasolt kettős hátsó vezetőszárny ötletét, másrészt pedig kidolgozta a következő szezonban bevezetendő aerodinamikai szabályokat.

Nick Wirth, a Renault korábbi mérnöke azt javasolta, hogy a hátsó szárnyakat osszák ketté, oly módon, hogy csak a kerekek mögött legyenek légterelők, középütt ne. Ez azonban csak rontotta volna a hátul jövő autó előzési esélyeit, mert csökkentené a szélárnyák hatását.

Az OWG végül három komoly módosítást dolgozott ki. Ennek következtében 2009-ben tilos lesz a mindenféle extra légterelő szárnyak használata. Az első légterelő szárnyak szélesebbek, a hátsók viszont kisebbek és magasabbak lesznek. További változtatás, hogy a pilóták futam közben kalibrálni tudják majd az első vezetőszárnyat.

Az OWG azt szeretné elérni, hogy az autók tapadását 50%-l csökkenteni tudják, a nagy leszorítóerőben látva ugyanis az előzések legfőbb akadályát.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: