2013-09-17 09:43:51• hírek • MTI

Washingtoni támadás - Tucatnyi halottja van a lövöldözésnek

A támadóval együtt legkevesebb 13 halálos áldozata van annak a lövöldözésnek, amely az amerikai haditengerészet washingtoni logisztikai parancsnokságán (NAVSEA) tört ki hétfőn. Az életét vesztett elkövető mellett egy másik lehetséges támadót köröznek.

Az agyonlőtt fegyveres támadó a 34 éves Aaron Alexis volt, a texasi Fort Worth-ból, aki szerződéses munkaviszonyban a haditengerészet alkalmazásában állt. A férfi 2007 és 2011 között a haderőnem tartalékos állományában szolgált.
Név nélkül nyilatkozó hivatalos személyek szerint Alexis státusa az év folyamán  korábban megváltozott, így elképzelhető, hogy tettének indítéka munkahelyi jellegű. A hatóságok szerint nem valószínű, hogy a támadásnak köze lenne a nemzetközi terrorizmushoz.

A büntetett előéletű Alexis feltehetően valaki másnak az igazolványával jutott be a NAVSEA parancsnokságára. A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) honlapján közzétette a támadó fényképét és felvilágosítást kért róla a lakosságtól.
Cathy Lanier washingtoni rendőrfőnök elmondta, hogy Alexis a rendőrökkel vívott tűzharcban vesztette életét. Korábban azt feltételezték, hogy két potenciális tettestársa lehetett, akik közül az egyiket - egy fehér férfit - tisztázták, a másikat pedig, - egy negyvenes-ötvenes fekete férfit - még keresik. Az amerikai főváros polgármestere, Vincent Gray szerint az incidens elszigetelt volt, vagyis más létesítményt nem támadtak meg.
Barack Obama tragédiának és gyáva tettnek nevezte a lövöldözést. Az elnök közölte, az áldozatok között egyaránt vannak civilek és katonák.

A lövöldözés három sebesültjének állapota válságos.

A több haditengerészeti parancsnoksági intézménynek otthont adó washingtoni Navy Yard szigorúan őrzött terület, ahová csak előzetes engedéllyel lehet bejutni. A környéket a hatóságok lezárták és a Pentagon megerősítette a katonai objektumok, a rendőrség és a Secret Service pedig az amerikai kongresszus és a Fehér Ház őrizetét.

Lanier rendőrfőnök felszólította a washingtoniakat, hogy maradjanak otthon, vagy kerüljék el a Navy Yard környékét. A szomszédos baseballpályán elmarad a hétfő estére meghirdetett mérkőzés. Az évi 30 milliárd dollárból gazdálkodó NAVSEA feladata hadihajók és tengeralattjárók, illetve azok fegyverzetének megépíttetése, beszerzése és karbantartása.

Washington: lövöldözés volt a haditengerészet logisztikai parancsnokságán

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: