2014-06-05 10:29:30• hírek • MTI

Washington fél évig nem korlátozza tovább az iráni olajexportot

Az Egyesült Államok fél évig felfüggeszti azokat az erőfeszítéseit, amelyek azt célozzák, hogy Irán kőolajeladásai tovább csökkenjenek - jelentette ki szerdán Jay Carney, a Fehér Ház szóvivője.

Az iráni szénhidrogénexport szankcionálása az egyik kulcseleme azoknak az amerikai lépéseknek, amelyek azt hivatottak meggátolni, hogy Teherán keményvalutához juthasson.

Az Egyesült Államok döntésének hátterében az áll, hogy a Hatok csoportja (az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja és Németország) tárgyalásokat folytat Iránnal annak megakadályozásáról, hogy az iszlám köztársaság nukleáris programja eljuthasson az atomfegyver létrehozásáig.

A Hatok célja, hogy július 20-ig kidolgozzanak egy megállapodást, amely pontot tehet az iráni atomprogram körüli évtizedes vita végére.

Teherán és a Hatok novemberben Genfben ideiglenes egyezményt kötöttek, amelynek alapján Irán fél évre leállítja nukleáris programját, cserében a Nyugat enyhít az országot sújtó gazdasági szankciókon. Teherán emellett egy külön megállapodást is kötött a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel (NAÜ) atomprogramjának nemzetközi felügyeletéről.

Carney elmondta azt is, hogy más országok számára a jelenlegi világpiaci kőolajkínálat lehetővé teszi, hogy csökkentsék az iráni olaj vásárlását.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: