2011-10-12 11:41:54• hírek • MTI

Washington Timosenko szabadon bocsátását sürgeti

Elítélte az amerikai kormány az ukrán bíróságnak azt a döntését, hogy börtönbüntetésre ítéli a volt miniszterelnököt, a büntető eljárást politikailag motiváltnak minősítette és sürgette a politikus szabadon bocsátását.

Victoria Nuland külügyi szóvivő szerint Washingtonnak "mély csalódást" okozott, hogy Julija Timosenkót és más volt ukrán kormányzati vezetőket szabadságvesztésre ítéltek az Oroszországgal 2009-ben megkötött gázmegállapodás miatt. Jay Carney, a Fehér Ház szóvivője kijelentette, hogy az ex-kormányfő elítélése komoly kérdéseket vet fel Ukrajnának a jogállamiság és a demokrácia iránti elkötelezettségével kapcsolatban.

"Az Egyesült Államok határozottam támogatja az ukrán népnek azt a törekvését, hogy demokratikus és virágzó európai állammá váljon és elkötelezettje a kétoldalú kapcsolatok erősítésének a közös értékek és a közös érdekek alapján" - mondta Carney.

"Ukrajna ugyanakkor nem érheti el ezt a célt a demokrácia és a minden állampolgárára kiterjedő jogállamiság védelmére és előmozdítására irányuló erőfeszítések megkettőzése nélkül" - hangsúlyozta a szóvivő.

"Ezen okoknál fogva az Egyesült Államok sürgeti Timosenko asszony és más politikai vezetők, valamint volt kormányzati tisztségviselők szabadon bocsátását és úgy tartja, hogy korlátozás nélkül teljes körűen részt kell vehessenek a politikai életben, beleértve a jövő évi parlamenti választásokat is" - jelentette ki Jay Carney, a Fehér Ház szóvivője.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: