2020-04-23 18:35:12• hírek • MTI

WHO: nagy jelentősége van az egyének immunrendszerének

Fotó: MTI/Vajda János
Fotó: MTI/Vajda János

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezető tisztviselői szerint egyelőre semmi bizonyíték nincs arra vonatkozóan, hogy a koronavírus által okozott betegségen már átesett emberek ne tudnának újra megfertőződni, vagy akár másodszorra tünetmentes hordozóként másokat megfertőzni – erről számolt be az MTI.

 

A legtöbb tudós azt mondja, teljes biztonságban majd akkor leszünk, ha meglesz a kór ellenszere, azaz valamilyen gyógyszerrel sikerül hatékonyan meggyógyítani a betegeket, vagy pedig, ami a jobbik forgatókönyvet jelentené, sikerülne elkészíteni a védőoltást.

 

A WHO szerint felesleges az úgynevezett nyájimmunitásban bízni, mert lehetséges, hogy aki már egyszer elkapta a vírust, és meggyógyult, újra megbetegedhet. Maria Van Kerkhove a WHO fertőzőbetegségekkel foglalkozó osztályának vezetője arról beszélt, hogy a koronavírus félelmetes gyorsasággal mutálódik.
 

A koronavírusnak hajlandósága van arra, hogy mutálódjon

„Az olyan típusú vírusoknak, mint amilyen például a koronavírus, hajlandósága van arra, hogy mutálódjon. Igyekeznek azonban a vakcinafejlesztők a vírus egy olyan részére tervezni a vakcinát, ami viszonylag stabil. A vírusoknak az egyes elemei nem egyforma mértékben mutálódnak. Van olyan részük, ami gyorsabban és van olyan részük, amelyik kevésbé” – fejtette ki Kis Zoltán, virológus, a Nemzeti Népegészségügyi Központ Nemzeti Biztonsági Laboratóriumának vezetője a Kossuth Rádió A nap kérdése című műsorában.
 

Hozzátette, az, hogy a vírus egyik emberben súlyosabb fertőzést okoz, a másikban pedig kevésbé, annak nagy szerepe van az egyének immunrendszerének. Nem véletlen, hogy az idősek azok, akik sokkal súlyosabb fertőzésen esnek át, hiszen nekik alapvetően gyengébb az immunrendszerük. Ha megnézzük a halálozási adatokat szerte a világban, akkor láthatjuk, hogy általában valamilyen egyéb betegségben is szenvednek, ami amúgyis legyengítené az immunrendszerüket.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: