2010-06-21 17:12:52• hírek • Szatmar.ro

Vuvuzelastop

Nyílt levél Sepp Blatterhez a nyár közellenségének betiltása miatt.

A tavalyi Konföderációs kupa óta az auditív ingerekre érzékenyebb futballszurkolók már elborzadva várták a 2010-es világbajnokságot a darázsfészek-hangulat miatt. Valamint okozói, a méltán hírhedt vuvuzelák miatt. Az ősi, szinte a világ minden részén elterjedt természetes „hangszer" magyar neve mellesleg darázskürt, ennél azonban jóval dallamosabb a dél-afrikai tswanák lepatata elnevezése.

A tölcséres fúvókájú hangszerek családjába tartozó vuvuzelát eredetileg szarvakból, majd bádogból készítették, 2001-ben a dél-afrikai Masincedane Sport nevű cég vezetőiben ötlött fel a nagy ötlet: tömegesen piacra dobják a zajcsinálót, immár műanyagból. A tervet pedig sajnos tett is követte! Ennél is tragikusabb következményekkel járt, hogy az ország két legnépszerűbb csapatának, a Kaizer Chiefsnek és az Orlando Piratesnek a szurkolói egyből felismerték a benne rejlő lehetőségeket.


Vuvuzela-fúvószenekar
Vuvuzela-fúvószenekar


A vuvuzela ugyanis 120 decibelnél is nagyobb zajt képes okozni, ami a szurkolók szerint ideális a futballcsapatok buzdítására. Bár 2008-ig volt némi remény, mivel addig a helyi szövetség biztonsági okokból tiltotta a stadionon belüli használatát...

A wikipédia.hu szerint B hangolású hangszer immár annyira kiverte a biztosítékot, hogy egyes tévétársaságok megpróbálják kiszűrni a hangot a közvetítésből, míg mások honlapot hozta létre, ellene való tiltakozásul. A vuvuzelastop.info elismeri ugyan, hogy minden kultúrát illik tiszteletben tartani, de a szerzők azt szeretnék, hogy a vuvuzela pályafutása nem terjedjen tovább a dél-afrikai világbajnokság kereteinél.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: