2010-06-08 14:21:33• hírek • MTI

Vuvuzela, a szurkolók hangja

Bizonyára a házigazda dél-afrikaiak lesznek a leghangosabb szurkolók a pénteken kezdődő labdarúgó-világbajnokságon: a vuvuzela nevű, műanyag fúvós hangszerrel ugyanis akár 123,9 decibeles zajt tudnak csapni.

A karhosszúságú, trombitához hasonlatos eszköz zulu nyelvű elnevezése is az egyetlen ezzel végezhető tevékenységre utal, a vuvuzela jelentése ugyanis "zajt csapni."

A helyi drukkerek legkedveltebb "hangszerére" a tavalyi Konföderációs Kupán figyelhetett fel az egész világ, az edzők és a játékosok pedig már akkor jelezték, hogy az összecsapások közben nagyon zavaró a monoton hangorkán.

Bryan Robson, a thaiföldi válogatott angol szövetségi kapitánya például arról számolt be, hogy a dél-afrikaiak ellen vívott múlt havi barátságos találkozón nem tudott kommunikálni a futballistákkal, mert a vuvuzelák miatt semmit sem lehetett hallani. Robson szerint a helyiek által megszokott folyamatos zaj előnyt jelenthet a házigazda csapatnak a világbajnokságon.

Joseph Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöke azonban nem értette a szakvezetők és a futballisták problémáit, s megjegyezte, amikor klubokban, vagy diszkókban járnak, szintén hangos a zene. A sportvezető hozzátette, hogy péntektől az első afrikai világbajnokságra kerül sor, s a házigazdák kultúrájához hozzátartozik ez az egyedi szurkolási forma, akárcsak Dél-Amerikában a dobolás, vagy Európában a különböző rigmusok skandálása.


Vuvuzela fúvószenekar
Vuvuzela fúvószenekar


 

A FIFA hétfőn bejelentette: egyáltalán nem tiltja meg a vuvuzelák használatát a vb alatt annak ellenére, hogy sokan aggódnak amiatt, az esetlegesen elhangzó vészjelzéseket, illetve figyelmeztetéseket közlő hangosbemondó hangját is könnyedén elnyomhatják. Danny Jordaan, a szervezőbizottság elnöke ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a 90 ezer néző befogadására képes Soccer City stadionban egy barátságos mérkőzés alkalmával letesztelték a vuvuzelák és a hangosbemondó hangerejét, majd úgy döntöttek, semmi akadálya annak, hogy a dél-afrikaiak az általuk megszokott módon buzdíthassák kedvenceiket.

Jordaan hozzátette, a drukkereket arra kérik majd a találkozók előtt, hogy a himnuszok alatt ne csapjanak zajt, ugyanakkor büntetést nem szabnak ki a vuvuzelázókra.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: