2010-04-16 12:15:32• hírek • MTI/Reuters/AFP/dpa

Törölt légijáratok a vulkánkitörés miatt

Az európai légi járatok 60 százalékát nem indítják el pénteken az izlandi vulkánkitörésből eredő hamufelhő terjedése miatt, s a felhő még legalább 24 órán át korlátozni fogja a kontinens légi forgalmát - közölte pénteken az európai légiforgalmi hatóság.

Az Eurocontrol közleménye szerint az európai légtér átlagosan napi 28 ezer kereskedelmi repülőjáratából pénteken mintegy 11 ezer indulhat csak útnak. Csütörtökön még ennek közel a duplája, 20 334 járat közlekedett. A fennakadás miatt utasok tízezrei vesztegelnek Európa repülőterein. Az európai hatóságok közleményben figyelmeztették az utazni készülőket, hogy előre érdeklődjenek a reptér-üzemeltetőktől a járatok indításáról.

A legfrissebb előrejelzés alapján Ausztria légterét is fokozatosan lezárják péntek délutántól - jelentette be az osztrák légi irányítás szóvivője. A cseh légteret várhatóan 13 órától fogják lezárni. A lengyel légtér szinte egészét lezárták már reggel 8 órától újabb értesítésig, kivételt csak két dél-lengyelországi város, Krakkó és Rzeszów repülőterének forgalma képez. A lengyel elnöki hivatal szerint a korlátozás késedelmet okozhat a légibalesetben elhunyt Lech Kaczynski elnök hét végére tervezett temetésében, amelyre számos külföldi vezetőt várnak.



Az izlandi  vulkánkitörés miatt lezártak több légteret
Az izlandi vulkánkitörés miatt lezártak több légteret



Litvánia légterét teljesen lezárták pénteken. Az Izland felől terjeszkedő hamufelhő közeledése miatt Németország 16 repülőteréből 11 nem indít és nem fogad repülőgépeket, köztük a hatalmas forgalmú frankfurti és düsseldorfi légikikötő. Berlin, Hamburg és Köln reptere sem fogad - közölte a német légi irányítás, a DSF. A meteorológiai előrejelzések alapján szakértők úgy vélekednek, hogy a korlátozás huzamosabb ideig eltarthat. Hollandiában délelőtt jelezték, hogy a közeli órákban még biztosan nem fogad és nem indít járatokat az Amszterdam melletti Schiphol repülőtér. Hogy meddig tart a zárlat, nem tudták megmondani. A KLM légitársaság délután 14 óráig biztosan nem indít járatot.

A belgiumi repülőterek péntek este 18 óráig mindenképpen zárva maradnak - közölte a brüsszeli média. A szomszédos Luxemburgban szintén légtérzárlat van érvényben. Dánia egyelőre szombat hajnali 2 óráig biztosan fenntartja a légtérzárlatot. Svédország és Norvégia ugyanakkor megkezdte pénteken a repülőterek forgalmának fokozatos újraindítását a két ország északi, illetve középső részein. A brit országos légi irányítási központ (NATS) - közép-európai idő szerint 20 óráig - ugyancsak meghosszabbította a rendes körülmények között hatalmas forgalmat bonyolító brit légtér zárlatát.

Csütörtöktől kezdve az észak- és nyugat-európai országok sorra függesztették fel a polgári légi közlekedés jelentős részét, annak következtében, hogy egy izlandi tűzhányó kitörése miatt a légi forgalmat veszélyeztető hatalmas hamufelhő keletkezett. Az európai repterek egyre kiterjedtebb zárlata miatt az orosz Aeroflot légitársaság pénteken mintegy 20 európai járatát volt kénytelen törölni. A természeti katasztrófa miatt az Egyesült Államokból induló transzatlanti légi járatok mintegy felét is törölték.

 

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: