2009-04-29 10:49:30• hírek • MTI/AP

Vörösen fluoreszkáló kutyákat klónoztak

Vörösen fluoreszkáló kutyákat klónoztak dél-koreai tudósok, akik szerint módszerük révén genetikai megbetegedéseket is lehet majd gyógyítani.

Korábban amerikai, japán és európai tudósok már klónoztak fluoreszkáló egereket és sertéseket, ám ez az első eset, amikor "világító" ebeket hoztak volna létre a kutatók.

Négy beagle-ről van szó, "akik" mind a Ruppy névre hallgatnak. Nevük a ruby, azaz a rubinvörös és a puppy, vagyis kutyakölyök szavak ötvözetéből született, azaz rubinkutyát jelent.

A Szöuli Nemzeti Egyetem kutatói Li Bjong Csun professzorral az élen egy beagle fajtájú kutya bőrsejtjeit használta, amelyekbe fluoreszkálást kiváltó géneket implantáltak, majd a genetikailag módosított sejtmagokat petesejtekbe ültették. A továbbiakban a petesejteket a "béranya", egy helyi keverékkutya méhébe ültették. 2007 decemberében látott napvilágot a hat beagle-szuka, amelyek szervezete vörösen fluoreszkáló fehérjét termelt. A hat kutyakölyökből kettő elpusztult, a megmaradó négy viszont jó egészségnek örvend.

A dél-koreai kutatók, akik DNS-vizsgálat segítségével bizonyították be, hogy a kutyák a sejtdonortól származnak, munkájukról a Genesis című tudományos folyóirat online kiadásában számoltak be.

A négy beagle napvilágnál teljesen úgy néz ki, mint "közönséges" fajtársai, ám ultraibolya fény hatására vörösen "parázslanak".  A kutyák körme, valamint hasa, ahol igen vékony a bőr, még szabad szemmel is vörösnek látszik.
"Nem az a lényeges a munkánkban, hogy klónozott kutyáink vörösben fluoreszkálnak, hanem hogy géneket ültettünk be" - magyarázta Li professzor, aki az ebeket a világ első transzgénikus kutyáinak nevezte.

A tudós azt is bejelentette, hogy a kutyaklónozás során öröklődő betegségeket kiváltó humán géneket is beültetett. Reményei szerint e kísérletek révén új gyógymódok születnek olyan öröklött betegségek kezelésére, mint a Parkinson-kór. További részletekbe azonban nem bocsátkozott, mondván, hogy ezek a kísérletek folyamatban vannak jelenleg.

Beagle kiskutyák születtek a laboratóriumban

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: