2018-06-21 11:34:32• hírek • Közlemény

Vörös varik születtek a Nyíregyházi Állatparkban

Különleges maki bébik, vörös vari négyes ikrek ( Varecia rubra) születtek a Nyíregyházi Állatparkban.

A Madagaszkár szigetén őshonos ritka makifélék most estek át első orvosi vizsgálatukon, ahol Dr. Biácsi Alexandra, a park egyik állatorvosa megnézte a testtömegüket, az ivarukat és egyedi azonosítóval is ellátta őket.


A jelenleg hathetes maki bébik hősiesen tűrték a vizsgálatot. Az állatorvosi ellenőrzésen kiderült, hogy két hím és két nőstény, egyenként 350g testtömegű utóddal gazdagodott a Nyíregyházi Állatpark vörös vari csapata.


A vari a legnagyobb termetű maki faj. A többi makitól eltérően nem hordozza kicsinyeit a testén, hanem a saját maga építette fészekben hozza világra fejletlen utódait, akik másfél-kéthetes korban merészkednek ki először a biztonságot nyújtó menedékből.



A Nyíregyházi Állartpark vörös vari tenyészpárja az Európai Fajmegőrzési Program keretében érkezett egy lengyel és egy cseh állatkertből. Az apróságok 100 napnyi vemhesség után születtek meg, utána az anyaállat sokat tartózkodott kölykei mellett, hogy szoptassa és melengesse őket. A kicsik jelenleg hathetesek, és már a felnőttekhez hasonló ügyességgel mozognak, az anyatej mellett pedig már kóstolgatják az édes, lédús gyümölcsöket is.


Szemszínük az első két hétben kék volt, csak 15 naposan változott ragyogó sárgává. Vörös mintázatuk, mely szembeötlő, a fák lombkoronájában kiváló rejtőszínt biztosít számukra. Kommunikációjukban a hangjelzések a legfontosabbak, olyan harsogó kiáltásuk van, mint egy horrorfilm hangeffektusai.


A különleges fajnevet (vari) a bennszülöttek adták nekik. Napimádó szent állatnak, Vari candanas-nak nevezték őket, mivel előszeretettel sütkéreznek úgy, hogy arcukat a nap felé fordítják.


Szent állat mivoltuk évszázadokig védelmet nyújtott nekik élőhelyükön, ám a civilizáció megszüntette ezt a védettséget, az orvvadászat és élőhelyeik erőteljes csökkenése miatt állományaik folyamatosan csökkennek. A Természetvédelmi Világszövetség - az IUCN - kritikusan veszélyeztetett fajnak minősítette, ezért is fontos a zárt tartási körülmények közötti koordinált tenyésztésük.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: