2014-01-29 17:29:09• hírek • MTI

Vörös riasztás hat délkeleti megyére

Vörös riasztást adott ki szerdán a román meteorológiai szolgálat (ANM) az ország délkeleti részén tomboló hóvihar miatt.

A szerda este tíz óráig érvényes figyelmeztetés szerint erős havazás, óránként 85 kilométeres sebességet is elérő szél várható a tengerparti Dobrudzsa térségében és Munténia keleti részén, a látótávolság pedig a nullához közelít.

A térségben sokhelyütt eleve félméteres a hóréteg vastagsága, a hétvégi hófúvás során keletkezett többméteres hótorlaszok miatt pedig még mindig többtucatnyi települést nem lehet megközelíteni közúton.

Az erős szél miatt szerdán nem tudtak felszállni a rohammentő-szolgálat helikopterei, amelyek az előző napokon az elzárt települések sürgős orvosi ellátást igénylő betegeit szállították kórházba. Szerdán már reggel lezárták a fővárost a tengerparttal összekötő A2-es autópályát és az A3-as autópálya Bukarest és Ploiesti közti szakaszát és további három főutat. A hatóságok arra számítanak, hogy szerda délután a hóvihar által érintett térség szinte valamennyi alsóbbrendű útján megbénul a közlekedés.

A hóvihar miatt ismét lezárták Románia összes tengeri kikötőjét és a Duna - Fekete-tenger csatornán is leállították a folyami hajók manőverezését.

A vasúti közlekedésben is komoly fennakadásokat okoz a hóvihar: 177 járatot töröltek, a közlekedő vonatok pedig órákat késnek.

Továbbra is szünetel a tanítás Románia délkeleti részén. A főváros és 18 délkeleti megye tanintézményei péntek óta zárva vannak.

Victor Ponta miniszterelnök a szerdai kormányülésen bejelentette: a vörös riasztás teljes térségére kiterjesztik a három megyében vasárnap óta érvényes vészhelyzetet.

A meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint szerda éjszaka megszűnik a havazás, és a szél is mérséklődni fog.

Csütörtöktől lehűl az idő, mínusz 15 fok körüli fagy várható Románia területének legnagyobb részén.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: