2008-02-04 17:41:28• hírek • Anna Szelényi

Voodoo: a valóság másként

Kevés azon személyek száma, akik igazán tisztában vannak a Voodoo jeletőségével.

Törzsi ritmusok, mágikus babák, amelyekbe furcsa szellemeket idéznek meg… valahogy így néznek ki a Voodoo praktikák a kívülállók számára.
Valójában nagyon kevés ember tudja, mi történik ott. A Voodoo vallást mindig is misztérium övezte, valamint félelmet keltet azok körében, akik nem ismerték.

Mi a Voodoo?

A Voodoo a földön létező legősibb vallás kiterjesztett formája. A vallást már a civilizáció megjelenésekor praktizálták, de hivatalos megjelenése Kr. e. 10.000-re tehető. Elsődlegesen Afrika különböző zónáiban volt elterjedve, azonban aktuális formája Haiti- hez kötődik.

Amit nem tudtál a Voodoo- ról

A kereszténységhez hasonlóan a Voodoo egy monoteista vallás, ahol egy isten irányít mindent, akaratának és erejének függvényében. Mellette kiterjedt számú szellemek léteznek – „Loa”, amelyek kegyeibe imádságok által próbálnak férkőzni az emberek. Ezek a szellemek hatalmuktól fogva szabályozzák a földet, az egészséget, az univerzumot, a termékenységet, és az élet más aspektusait. Mindezeket jó és rossz irányba is tudják terelni.

A Voodoo két fő meggyőződésre alapul. Elsődlegesen úgy tartják, hogy az élet és a halál között egy természetes körforgás van, és az ember ennek szerves része. Emellett a Voodoo úgy tartja, hogy minden esemény, illetve tevékenység hatást, azaz reakciót vált ki, amely sok esetben beláthatatlan.

Körülbelül 60 %- a a Voodoo-nak nem más mint titokzatos rituálék, amelynek során az isteni erőket hívják segítségül e betegek meggyógyítására. Legtöbbször papok által készített gyógymódokat használnak, de manapság elfogadják az orvosságokat is.

A halál mítosza is hozzátartozik a valláshoz. Állítólag azoknak a halottak a lelke, akiket nem tartanak becsben, haláluk után veszélyessé válhatnak és bajt hozhatnak az élő rokonokra, míg azon halottak lelke, akiket nem felejtenek el és megbecsülnek, pozitívan irányíthatják az élők életét.

A Voodoo-ban a legfontosabb szerepet a pap kapja. Ő képes a jövőbe látni, átkot szórni, vagy épp ellenkezőleg feloldozni az átok alól. Legtöbbször a rituálékat dobszó követi, és minden imádság más stílusban zajlik. A rituálé közben a Loa szellemek beköltöznek a hívők testébe és általuk kapcsolatba léphetnek a többiekkel, valamint tanácsokat osztogatnak a jövőre nézve.

Két fajta Voodoo létezik. A legelterjedtebb fajtát a „Rada”-t a vallás híveinek 95%-a gyakorolja. A Rada a békét terjeszti és itt a jó Loa szellemek tevékenykednek. A másik fajtája a Petro, amely a fekete mágiát jelképezi. Itt nagyon veszélyes praktikák mennek végbe, és a vallás ezen válfaja kevésbé ismert. Állítólag a Petro papjai zombikat tudnak létrehozni és halálos átkokat szórni.

A Voodoo és a média

Napjainkban a Voodoo-t egy negatív hatású vallásnak tekintik, mivel a vallás a természetfeletti erőit legitimizálja. Ezek a koncepciók nagy részben a filmiparnak is köszönhetők, amely a vallást teljesen másként ítélte meg és ismertette meg a világgal. A manapság létező kép, nem tükrözi már a régmúlt idők tevékenységeit, sokkal inkább egy olyan terméket jelöl, amelyet a nyereség miatt hoztak létre.

Szelényi Anna
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: