2011-07-30 13:57:41• hírek • MTI

Nagybánya egy millió eurót költött a romákra

fotó: emaramures.ro
fotó: emaramures.ro

Csak részben újították fel a romániai Nagybányán a többségében romák lakta, bekerített panelházakat - közölte pénteken az MTI-vel Ludescher István, a város alpolgármestere.

Az elöljáró elmondta, hogy a két épület a Phoenix Rt. tulajdona volt, amely azokat munkásszállóként használta. A vállalat eladta a paneleket, ahova már tizenöt éve megélhetéssel nem rendelkező szegény családok, többnyire roma nemzetiségűek költöztek be. Jelenleg a két tömbház a polgármesteri hivatal tulajdonában van.

Ludescher szerint a két tömbház közül az egyiket felújították, bevezették a lakásokba a villanyt, a gázt és a távfűtést.
Mint mondta, körülbelül 800 ezer-egymillió euróba kerültek a munkálatok, és várják, hogy kormányhatározat révén a polgármesteri hivatal megkapja a második tömbház felújításához szükséges pénzösszeget is.

A kolozsvári Krónika című napilap néhány nappal ezelőtt úgy idézte a város polgármesterét, Catalin Cherechest, hogy a fal megépítésével együtt az önkormányzat a panelházakat és azok környékét is felújította.

A panelházak bekerítését a polgármesteri hivatal kezdeményezte arra hivatkozva, hogy az ott élők rendszeresen zaklatják a környékbelieket, a legalapvetőbb higiéniai szabályokat sem tartják be, és a környéken magas a bűnözési arány.

Az alpolgármester szerint megoszlanak a vélemények a házakban élők között arról, hogy az intézkedés jó vagy rossz. Egyes lakók örvendenek annak, hogy a gyerekeiket elválasztja a betonkerítés a panel mellett húzódó úttól, ahol korábban balesetek voltak, mások viszont ellenzik a körbekerítést.

A román országos diszkriminációellenes tanács hivatalból eljárást indított Catalin Chereches polgármester ellen. A testület azt vizsgálja meg, hogy a panelek körbekerítése szegregációnak minősül-e.

Több roma jogvédő szervezet gettósításnak nevezte a polgármester kezdeményezését, aki szerintük szegregációra törekszik azzal, hogy közel két méter magas és száz méter hosszú betonfallal keríttette be a romákat.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: