2015-08-07 14:28:01• hírek • Szatmár.ro

Volt egyszer egy magyar foci...

Múltidéző és jövőbe tekintő beszélgetés a magyar labdarúgás legendás személyiségeivel, Mészöly Kálmánnal, Détári Lajossal és Hrutka Jánossal.

Az ötletgazda Kereskényi Gábor parlamenti képviselő szerint van mire emlékeznünk, bár az utóbbi időszakban sajnos nem sok babér termett a magyar focinak. Ennek ellenére újra és újra bizakodunk mind a klubcsapatok kupa-szereplésekor, mind a válogatott selejtezői során. Van-e remény a magyar foci feltámadására? Mi vezetett idáig? Van kiút? Ilyen és hasonló kérdésekre keressük a választ olyan sportemberekkel, akik még megízlelhették a siker ízét.

Három focilegendával idézik meg a magyar futball 3 korszakát. Mészöly Kálmán, a „Szőke Szikla" neve összeforrt a Vasassal és a magyar lábdarúgással. Játékosként négy bajnoki címet és két Közép-Európa Kupát nyert a Vasassal, a címeres mezt pedig 61 alkalommal húzhatta fel, a nemzeti csapatban 6-szor volt eredményes. 1962-ben Chilében és 1966-ban Angliában is részt vett a VB-n, az utóbbin gólt szerzett a híres 3-1-es „brazilverésen". A nemrégiben 74. születésnapját ünneplő Szikla edzőként is számos sikert ért el Magyarországon és külföldön egyaránt. A klubcsapatok mellett háromszor volt magyar szövetségi kapitány, egy ízben pedig a török válogatottat dirigálta. A szókimondásáról ismert Mészöly Kálmán tabuk nélkül közelíti meg a magyar labdarúgást.

Mészöly Kálmán

Détári Lajos, Döme az utolsó világklasszis magyar labdarúgónk, aki egyben - sajnos - utolsó VB-gólunk szerzője is. Háromszoros magyar bajnok és kétszeres kupagyőztes, aki a német és a görög kupát is elhódította játékosként. 61 válogatott mérkőzésén 13 gólt szerzett, ezen felül többszörös gólkirály, Európa- és világválogatott. Játékosi pályafutását követően több helyen edzősködött. A szakvezetőként ellentmondásos megítélésű legendának még mindig van mondanivalója a labdarúgásról.

Legfiatalabb vendégünk Hrutka János, Rudi. Ki ne emlékezne a román válogatottnak szabadrúgásból beakasztott bombagóljára? Vajon milyen tippet ad a szeptember 4-i magyar-román EB-selejtező mérkőzésre a háromszoros magyar és egyszeres német bajnok futballista? Hrutka János legemlékezetesebb diadalai kétségtelenül a német bajnoki cím a Kaiserslautern-nel és a Bajnokok Ligája szereplés a Ferencvárosal. 24 válogatott meccsén 3 gólt szerzett.

Hrutka János

Mindhárom személyiség könyvet is jelentetett meg az elmúlt időszakban, melyben olvasmányos formában elevenítik fel pályafutásuk legfontosabb állomásait. A beszélgetés helyszíne a Music'at Caffe & Pub. Moderátor: a szatmári sportbarátok körében közismert egykori újságíró, jelenlegi kökényesdi polgármester, Simon Levente.

A rendezvényre kedden, augusztus 18-án kerül sor 18 órai kezdettel.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: