2013-11-04 19:49:51• hírek • Kocsis Zoltán

Volt, aki már hajnal óta várta a csomagot

Szatmárnémetiben hétfőn kezdődött az uniós élelmiszercsomagok kiosztása. Noha a polgármesteri hivatal munkatársai figyelmeztették az érintetteket, kora reggel több mint százan sorjáztak az ajtó előtt. Megdöbbentő módon volt olyan személy, aki már hajnalban érkezett.

„Hajnali két óra óta állok itt. Nem hogy lemaradok az élelmiszerekről", mondta egy idős nénike.

Nem csak ő szeretett volna minél hamarabb hozzájutni a támogatáshoz: közel 150 sorstársa is az ajtó előtt várakozott már kora reggel. Az Európai Unió által finanszírozott élelmiszercsomagokhoz november 4-től lehet hozzájutni Szatmárnémetiben, az utolsó adagot pedig legkésőbb 2014 március 14-ig vehetik át a rászorulók.

A Szociális Közszolgáltatások Szatmárnémeti Osztályának (SPAS) munkatársai, az előző évek tapasztalataiból kiindulva, a tolongást és a tömegjeleneteket megelőzendő idén úgy döntöttek, naponta 200 sorszámot osztanak ki. Aznap csak az veheti át a segélyt, aki sorszámot kapott. Igyekeznek azonban mindenkit megnyugtatni, minden élelmiszerből megérkezett a kellő mennyiség, így senki sem marad csomag nélkül. Szintén idei újítás, hogy a termékeket átlátszó műanyagzsákokba csomagolják és úgy adják át: ennek célja, hogy mindenki láthassa, semmi nem hiányzik.

Csak Szatmárnémetiben 6929 személy jogosult az élelmiszer-támogatás megszerzésére: közülük 579-en munkanélküliek, 2634-en 400 lej alatti jövedelemmel rendelkező kisnyugdíjasok, 51-en az előző rendszer politikai vagy etnikai üldözöttjei, illetve háborús veteránok, míg 72-en szociális segélyből élők. Érdekesség, hogy a program 2008-as beindításakor mindössze két terméket kapott az alig 625 kedvezményezett. Az élelmiszerfélék és a jogosultak száma aztán folyamatosan nőtt. Utóbbi száma 2009-ben volt a legmagasabb, szám szerint 9056, míg tavaly 6741-en juthattak a támogatáshoz.

Ami az élelmiszerféléket illeti, idén kilenc terméket kapnak az erre jogosultak: 15 kg fehér lisztet, 8 kg kukoricadarát, 0,5 kg tésztafélét, öt liter olajat, 0,8 kg paradicsomkonzervet, 0,4 kg zakuszkát, 0,9 kg (3 darab) sertéshús-konzervet és 2 kg cukrot. Eredetileg szerepelt a listán 0,25 kg méz is, ám azt a megyei tanács visszaküldte Bukarestbe, mert nem találta megfelelő minőségűnek.

A támogatást a Szatmárzsadányi (Closca) útról megközelíthető Jiului utca 64. szám alatt osztják. Hétfőtől csütörtökig 08.30-tól 14.00 óráig, pénteken pedig 08.30-tól 13.00 óráig vehetik át a rászorulók. Ahhoz, hogy valaki igazolja, ténylegesen rászoruló, be kell mutatnia a személyigazolványát valamint egy olyan dokumentumot, amely bizonyítja: ténylegesen az említett kategóriák egyikéhez tartozik.

Noha az élelmiszercsomagokat 2008 óta osztják a rászorulóknak, néhány dolog nem változik. Nem csak az emberek türelmetlensége, hanem az sem, hogy sokak számára újra és újra meglepő, mennyit is nyom közel 33 kilogramm. Éppen ezért javallott autóval (aki teheti persze) a csomag után menni, vagy esetleg segítséget vinni.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: