2011-02-25 08:53:41• hírek • Garzó Ferenc/MTI

Vízválasztó lesz a kongresszus

Nem puszta személycseréről, hanem szervezeti megújulásról, egy új és korszerű politikai irányvonal kialakításáról és az erdélyi magyarság nagy része által régóta igényelt stílusváltásról is szól a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szombaton és vasárnap Nagyváradon rendezendő tisztújító kongresszusa.

Az erdélyi Krónika pénteki számában felidézi: az RMDSZ legfőbb vezető testületének első tanácskozása alkalmával - mely szintén Nagyváradon, 1990 áprilisában zajlott - Domokos Géza író, műfordító nyerte az elnökválasztást a Magyar Ifjúsági Szervezetek Szövetsége támogatásával induló Szőcs Géza költő ellenében.
Három évvel később a Brassóban szervezett RMDSZ-kongresszus alkalmával Domokos Géza önként visszalépett, Markó Béla pedig fölényes győzelmet aratott egyetlen kihívójával, Mina Lászlóval, a Brassó megyei szervezet elnökével szemben. Újabb elnökválasztásra 1995 májusában Kolozsváron került sor, Markó kihívói - Borbély Imre elnökségi tag és Kónya-Hamar Sándor kolozsvári parlamenti képviselő - azonban alulmaradtak

Két évvel később Marosvásárhelyen a tisztújítás nem szerepelt a napirenden, az 1999-es, csíkszeredai fórumon pedig az RMDSZ belső ellenzéke által támogatott Kincses Előd ügyvéd csupán a voksok egyharmadát tudta összegyűjteni Markó Bélával szemben. A 2003-as szatmárnémeti kongresszuson - mely főként azért emlékezetes, mert ekkor fosztották meg tiszteletbeli elnöki tisztségétől Tőkés Lászlót - nem volt kihívója Markó Bélának, és egyedüli jelöltként kapott újabb négyéves megbízatást a 2005-ös aradi ülésen is. A legutóbbi RMDSZ-kongresszust 2009-ben Kolozsváron tartották.

Markó Béla erős egyénisége alapvetően meghatározta a szövetség politikáját és arculatát. A "markói" irányvonal lényegi eleme az volt, hogy az erdélyi magyarság érdekeit a nagypolitika szintjén, ha kell, kormányzati szerepvállalással, olykor kompromisszumok révén, "kis lépésekkel előrehaladva" lehet csak hatékonyan érvényesíteni. Az RMDSZ-t Markó meghatározó személyisége tartotta egyben, ugyanakkor szembesülnie kellett az erdélyi magyarság egy másik részét képviselő, az RMDSZ vezetésével szembenállók bírálatával is.


Markó Béla elnökként utolsó kongresszusán vesz részt
Markó Béla elnökként utolsó kongresszusán vesz részt



A Tőkés László vezette Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT), a Magyar Polgári Párt, a Székely Nemzeti Tanács vezetői ugyanazt a "markói" politikát "diktatórikusnak", "kirekesztőnek", "elvtelen kompromisszumokon alapulónak", sőt, a radikálisabb vélemények szerint egyenesen az erdélyi magyarság érdekeivel szembenállónak minősítették.
A markói vonalvezetésnek az RMDSZ-en belül is voltak kritikusai, noha ezek a bírálatok inkább a szervezet megújítására, a korszerűsítésre, a nagyobb belső demokrácia szorgalmazására vonatkoztak, hangsúlyozva, hogy nagyobb figyelmet kell fordítani a szavazói bázis mindennapi igényeire.

Ennek szellemében próbálja meggyőzni szavazóit saját elképzeléseiről az elnöki székért most versenybe szálló Ecstein-Kovács Péter és Olosz Gergely, de a megújulás követelményét Kelemen Hunor is hangsúlyozza, akit Markó Béla bevallottan is szeretne utódjául látni, s akinek személyében sokan a "markói" irányvonal folytonosságát vélik látni. Egyes vélemények szerint Eckstein és Olosz egyaránt az eddigi irányvonallal szembeni  "tiltakozók" voksaira számíthat.

A mostani kongresszusnak azonban van egy sajátossága: a romániai politikai erők is közvetlenül érdekeltek annak eredményében. A Demokrata Liberális Párt (PD-L) és az azt támogató Traian Basescu államfő számára rendkívül fontos, hogy az RMDSZ benn maradjon a kormánykoalícióban. Hiszen a magyarok e szervezete jelen pillanatban a "mérleg nyelvének" szerepét tölti be. Az utóbbi hetekben az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD), a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Konzervatív Párt (PC) alkotta ellenzéki szövetség minden igyekezetével át akarta csábítani saját táborába az RMDSZ-t, így próbálva eltávolítani a hatalomból mind a PD-L-t, mind Traian Basescut.  Victor Ponta szociáldemokrata és Crin Antonescu liberális pártvezér a kongresszus meghívottjaként ugyancsak "átállásra" buzdító üzenetet készül intézni a magyarokhoz.

Az eddig is rugalmas koalíciókötési politikát folytató RMDSZ vezetői mindenesetre hivatalosan leszögezték, hogy törvényhozási célkitűzésekről szóló megállapodás aláírására készülnek a koalíciós partnerrel, amire várhatóan a kongresszus után kerül sor. Basescu elnök is e kongresszus utánra halasztotta a miniszterelnök esetleges lecserélésére, egy "független" kormányfő kinevezésére vonatkozó döntését.

Az RMDSZ mostani kongresszusa tehát egyszerre a romániai magyarság belügye, a Kárpát-medencei magyarság további sorsát is meghatározó, a magyarországi kormányzathoz fűződő viszonyt is alakító, valamint a román belpolitikai erőviszonyokat is befolyásolni képes politikai eseménye.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: