2013-06-20 11:49:01• hírek • Kocsis Zoltán

Július 15-én kezdődik a beiratkozás az egyetemre

Még javában tart az érettségi, ám a végzős diákok agya nyilvánvalóan már azon zakatol, hol, milyen szakon folytassa tanulmányait. A céltudatosabbak már döntöttek életük ezen meghatározó kérdéséről, de olyanok is vannak, akik még mérlegelik a lehetőségeket. Valamennyiüknek nem árt tudniuk, hogy a felvételire való beiratkozás július 15-én kezdődik és hogy a Babeș-Bólyai Tudományegyetem Politika-, Közigazgatás- és Kommunikációtudományi karának a szatmárnémeti kirendeltségén működő közigazgatás tanszéke is kitűnő lehetőségekkel várja a leendő hallgatóit.

A felvételire beiratkozni július 15-21. között lehet. Július 22-én lesznek meg az eredmények, 23-24-én lehet fellebbezni. A hallgatóknak 23-27. között kell visszajelezniük, hogy élnek-e a lehetőséggel és a jövőben kívánnak-e a tanszék diákjai lenni.

Klasszikus értelemben vett felvételi (értsd, vizsga) nincs. Amennyiben a jelentkező már elvégzett egy egyetemet, akkor az ott szerzett záróvizsga jegye lesz a bejutási jegye. Frissen érettségizettek számára az érettségi átlaga képezi majd a bejutási jegyet.

A beiratkozáshoz a jelentkezőknek vinniük kell egy másolatot az érettségi diplomájukról vagy egy azzal egyenértékű hivatalos iratról, egy motivációs levelet, egy beiratkozási kérvényt valamint a beiratkozási díj kifizetését igazoló nyugtát. A visszaigazoláshoz szükséges az érettségi diploma vagy az azzal egyenértékű hivatalos irat, a törzskönyvi kivonat (foaia matricola) valamint a születési bizonyítvány hitelesített fénymásolata, továbbá háziorvosi igazolás, három darab igazolványkép, a személyigazolvány másolata valamint a tandíj első részletének (650 lej) kifizetését igazoló nyugta. Azoknak, akik másod diplomások vagy dupla szakot szeretnének végezni, vinniük kell az egyetemi diploma vagy az igazolás eredetijét is. Fontos kiemelni, hogy az állami helyre bejutottaknak az érettségi diplomát vagy ezzel egyenértékű igazolás eredetijét kell felmutatniuk, a fizetéses helyekre bejutóknak viszont megteszi a hitelesített fénymásolat is.

Hogy mihez kezdhet az ember a közigazgatási szak elvégzése után? A szerencsés végzősök dolgozhatnak a központi vagy a helyi közigazgatásban, profit vagy nonprofit szervezeteknél az ország határán belül vagy kívül. Az egyetem célja, hogy olyan szakembereket neveljen, akik a későbbiekben szerepet játszhatnak a román vagy az uniós közigazgatásban. Ezért a tanszék vezetői igyekeznek megteremteni annak lehetőségét, hogy a hallgatók állandó kapcsolatban legyenek a közigazgatás elméleti és gyakorlati szakembereivel.

Hogy mindezen célokat a hallgatók el tudják érni, a szatmárnémeti tanszék a diákok rendelkezésére bocsát magyar, román, angol, német és francia nyelvű könyvtárat. Az érdeklődők részt vehetnek kutatócsoportokban, végezhetnek szakmai gyakorlatot, részt vehetnek nyári egyetemeken, külföldi szakemberek előadásain és a megadatik számukra a publikálás lehetősége is. Ezen kívül diákszövetségekben való részvételi lehetőséggel fejleszthetik szervező, vezetőkészségüket.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: