2017-04-11 10:30:54• hírek • Kocsis Zoltán

Vizsgáznak a másodikosok

Hajdanán voltak felvételik és volt az érettségi. Később kiiktatták a felvételiket, napjainkban pedig már érettségi nélkül is el lehet kezdeni az egyetemi tanulmányokat. De már a másodikos kisiskolásoknak is vizsgázniuk kell. Logikus! Vagy mégsem...

Hétfőn kezdődött és csütörtökig tart a másodikosok olvasási, írásbeli és matematikai képességeinek felmérése Romániában. A tételeket az Országos Értékelési és Vizsgáztató Központ dolgozza ki, a gyerkőcök saját osztálytermeikben, a vizsga tárgyának megfelelő órán esnek túl a mintegy 30 perces felmérőn. Ennek értékelése nem kerül be a naplóba, a pedagógusok viszont ezek alapján alkothatnak képet arról, hol tart az adott gyerek (ha esetleg az elmúlt két év nem lett volna erre elegendő...), van-e szüksége egyéni oktatási tervre. Az eredményeket ismertetik a szülőkkel is.

Hétfőn román és anyanyelvi írásbeli képességeikről, kedden pedig olvasási kompetenciáikról tehettek tanúbizonyságot a gyerekek. Szerdán következik a matek, csütörtökön pedig ismét a román írásbeli, ám ezúttal csak a kisebbségi nyelven tanulók számára.

Szatmár megyében hétfőn 2163 diák iratkozott fel és 1953 jelent meg a román írásbelin, a kisebbségi anyanyelvi írásbelire pedig 1316-an jelentkeztek és 1147-en jelentek meg.

Hasonló felmérő vár a negyedikesekre és a hatodikosokra is. A negyedik osztályosok május 3-án román nyelv és irodalomból, 4-én matematikából vizsgáznak, 5-én pedig anyanyelvből mérik fel a tudásukat. A hatodikosok nyelvi és kommunikációs készségeit május 10-én tesztelik, matematika tudásukat pedig egy nappal később mérik fel.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: