2005-09-29 22:49:43• hírek • Szatmar.ro

Vizsgálódik az EBESZ

A kisebbségi törvénytervezetet mutatták be az EBESZ képviselőinek.

Borbély László középítkezéssel és területrendezéssel megbízott miniszter és Markó Attila államtitkár csütörtökön, szeptember 29-én a Victoria Palotában fogadta az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet nemzeti kisebbségi kérdésekkel megbízott főbiztosát, Rolf Ekeust és szakembereit.

A délelőtti tárgyalás napirendjén a Nemzeti kisebbségek jogállásáról szóló törvénytervezettel kapcsolatos kérdések szerepeltek.

Az RMDSZ ügyvezető alelnöke, Borbély László tájékoztatta az EBESZ-küldöttség tagjait arról, hogy hosszas viták előzték meg a tervezet kormány általi elfogadását, jelenleg a Szenátusban vitatják, majd ezt követően a Képviselő Házban kerül a napirendre. A törvény elfogadását precedens nélküli eseményként értékelte, mondván, hogy a kulturális autonómia tanács megalakulása lehetővé tenné, hogy a kisebbségi közösségek intézményes keretek között élhessenek az évek során megszerzett jogaikkal. „Fontos az, hogy egy kisebbségi közösség maga dönthesse el azt, hogy ki kerül egy oktatási-, vagy művelődési intézmény élére.”

Az autonómia tanács tagsági jogának megszerzéséért minden kisebbségi közösségnek ugyanazoknak a kritériumoknak kell eleget tennie. Ezt az elvet pedig közösen a többi közösség képviselőivel való folyamatos egyeztetés nyomán dolgozta ki és fogadta el a tervezet megalkotásával megbízott munkacsoport – jelezte a megbeszélésen Borbély László és Markó Attila.

Az államtitkár az EBESZ tanácsosainak kérdéseire válaszolva elmondta, hogy a jogszabály egy kerettörvény, amely mintegy kiegészíti és megerősíti az érvényben lévő, kisebbségekre vonatkozó jogokat. Ugyanakkor azt is jelezte, hogy a keddi szenátusi vitán elhangzott felszólalásokban olykor még mindig érezhető volt a magyarellenes magatartás. Ezért is fontos jogszabály mielőbbi elfogadása – tette hozzá Markó Attila. A megbeszélésen ugyanakkor sikerült több technikai kérdést is tisztázni az európai szervezet képviselőivel.

Rolf Ekeus főbiztos a tárgyalás végén kifejtette, alapjában véve elégedett a kisebbségi törvénytervezet tartalmával, további együttműködéséről biztosítva az RMDSZ tisztségviselőit.

Mint ismeretes a tervezet kormány általi elfogadása utána a Velencei Bizottság, valamint az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet véleményezést kérték a jogszabály kapcsán.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: