2013-11-19 10:54:23• hírek • MTI

Vizsgálják Basescu lányának bankhitelét

Parlamenti vizsgálóbizottság megalakításáról döntött a szenátus házbizottsága hétfőn annak érdekében, hogy feltárják, miként jutott mintegy egymillió euró hitelhez Traian Basescu államfő közjegyző lánya.

A harmincéves futamidejű kölcsönt Ioana Basescu az állami tulajdonban lévő CEC Banktól kapta.

Ilie Sarbu, a Szociáldemokrata Párt frakcióvezetője elmondta: a bizottság azt fogja megvizsgálni, hogy a hitelt milyen kamatfeltételekkel kapta Basescu lánya, és eleget tett-e valamennyi követelménynek ahhoz, hogy hozzáférhessen a kölcsönhöz.

A kormányzó szociálliberálisok azzal gyanúsítják Traian Basescut, hogy visszaélt hatalmával, hiszen korábban a pénzügyminisztertől kifejezetten kérte, ne váltsa le mandátumának lejárta előtt a CEC Bank elnökét.

Basescu cáfolta, hogy a pénzintézmény vezetőjének hivatalban tartását ezért a hitelért cserében kérte volna.

Kijelentette: a szociálliberálisok hatalomra kerülésekor valóban szólt a pénzügyminiszternek, hogy az állami bank éléről ne váltsák le az elnököt, amit azzal indokolt, hogy egy ilyen lépés rossz üzenet lett volna a külföldi befektetők felé, és neki alkotmányos kötelessége volt figyelmeztetnie erre a tárcavezetőt.

A kormányzó Szociálliberális Szövetség politikusainak gyanúját csak táplálta, hogy Basescu kifejtette azon szándékát, később átíratja a nevére a lánya által az ominózus hitelből vásárolt 290 hektárnyi földet, mert gazdálkodni szeretne mandátuma lejárta után. Az utóbbi időben az államfő többször kijelentette kistermelők előtt, hogy jó döntésnek tartja a mezőgazdaságba való befektetést, és elmondta: van egy kis kertje, amelyet ő maga szokott megművelni, nyáron pedig csak saját termesztésű zöldséget fogyaszt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: