2011-11-11 12:43:11• hírek • MTI

Vizsgálati fogságba helyezték Kolozsvár polgármesterét

Sorin Apostut a korrupcióellenes ügyészség szerdán vette őrizetbe
Sorin Apostut a korrupcióellenes ügyészség szerdán vette őrizetbe

Előzetes letartóztatásba helyezte Sorin Apostut, Kolozsvár korrupcióval gyanúsított polgármesterét péntekre virradó éjjel a Kolozsvári Táblabíróság.

A döntést hatórás zárt ajtók mögötti tárgyalás végén hozta meg nem sokkal éjfél után az ügyben illetékes bíró. A polgármesterrel együtt 29 napra vizsgálati fogságba került a kolozsvári köztisztaságért felelős egyik vállalat, a Brantner-Veres Részvénytársaság ügyvezetője is.

Sorin Apostut a korrupcióellenes ügyészség szerdán vette őrizetbe, miután hivatalában, a lakásán, valamint a felesége ügyvédi irodájában is házkutatást tartottak.

Azzal gyanúsítják, hogy kenőpénzt fogadott el olyan üzletemberektől, akiknek vállalkozásai közbeszerzési pályázatokat nyertek a polgármesteri hivatalnál. A csúszópénzt az érintett cégek tanácsadási szolgáltatásokért fizették ki a polgármester felesége ügyvédi irodájának. Kolozsvári lapértesülések szerint az ügyészségi dossziéban tíz tanácsadói szerződés dokumentumai találhatók meg.

A Brantner-Veres köztisztasági vállalattal kötött szerződés 45 ezer euró értékű. A cég, amely Kolozsvár területének felén látja el a köztisztasági feladatokat, 2010 nyarán nyolcéves szerződést kötött a polgármesteri hivatallal. Az ügyészség augusztus eleje óta titkosszolgálati eszközökkel is figyeltette a polgármestert, a dossziéban telefonlehallgatási jegyzőkönyvek is találhatók.

A törvények értelmében a kolozsvári önkormányzati testület dönt arról, hogy a két alpolgármester közül a szintén PD-L-hez tartozó Radu Moisin vagy a Romániai Magyar Demokrata Szövetséghez (RMDSZ) tartozó László Attila vegye át a polgármester feladatait.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: