2009-03-27 13:27:33• hírek • MTI

Băsescu és Tăriceanu a korrupciós botrányban

Traian Băsescu államfő és Călin Popescu Tăriceanu volt miniszterelnök neve is felmerült abban a korrupciós botrányban, amely a román belügyi titkosszolgálat volt vezetősége körül robbant ki - adta hírül pénteken a román sajtó.

Cornel Serban, a titkosszolgálat volt vezetője azt követően mondott le a hét közepén tisztségéről, hogy a korrupcióellenes ügyészség (DNA) 24 órára őrizetbe vette, majd kihallgatta, mert bűnpártolással és bizalmas információk kiszivárogtatásával gyanúsítják.

Az ügyészek szerint a hírszerzés vezetője megpróbált nyomást gyakorolni a DNA egyik rendőrtisztjére, aki a Románia egyik leggazdagabb üzletemberének számító Puiu Popoviciu, valamint a bukaresti állategészségügyi és mezőgazdasági egyetem közötti gyanús ingatlan-tranzakció kapcsán folytatott vizsgálatot.

Az Evenimentul Zilei című napilap azt írja: az ügyészek szerint 336 millió euró kárt szenvedett a román állam azzal, hogy az egyetem mélyen a piaci ár alatt adta el egy Bukarest melletti 220 hektárnyi terület tulajdonjogát az üzletembernek.

A Ziua című napilap szerint Cornel Serban a botrány következtében a titkosszolgálat egy másik leváltott vezetőjével együtt arra próbálta rávenni a korrupcióellenes ügyészség munkatársát, hogy ne indítson bűnvádi eljárást Popoviciu ellen.

A megvesztegetéssel próbálkozók ellen feljelentést tettek a DNA-nál, amely lehallgatta az érintetteket. Serban megpróbálta meggyőzni a DNA rendőrtisztjét, hogy Popoviciu nagyon fontos személy, s azt bizonygatta, hogy még Traian Basescu államfő és (az akkor még miniszterelnök) Calin Popescu Tariceanu is "sorban áll" nála.

Băsescu cáfolta, hogy bármi köze lenne az üzletemberhez. Az államfő pénteken román újságíróknak elmondta: nagyon csalódott, hogy befolyással való üzérkedés érdekében egy magas rangú tiszt az államfő nevét használta fel.

A Romania Liberă című napilap arra hívja fel a figyelmet, hogy az ügy egyik szála a román külügyminisztériumot is érinti, ugyanis a belügyi titkosszolgálat főnöke Tiberiu Dinunak, Románia milanói konzuljának bizalmas információkat szivárogtatott ki. A lap értesülése szerint a DNA ügyészei a konzul ellen is eljárást indíthatnak, mert a diplomata titkos információkat használt engedély nélkül személyes célokra.

Tariceanu és Basescu - ők is benne voltak?

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: