2009-08-04 14:10:40• hírek • Gozner Gertrud

Nincs szükség egyetemet végzettekre

Július végén Szatmár megyében 7651 munkanélkülit tartott nyilván a Megyei Munkaerő Foglalkoztatási Ügynökség.

Doina Iura, az ügynökség igazgatója szerint ez 4,9 százalékos munkanélküliséget jelent, ami 0,1 százalékkal több mint a júniusi hónapban. Az összes bejelentett személyből 4550 részesül munkanélküli segélyben, míg 3100 személy nem kap semmiféle törvényes juttatást. Az igazgató szerint év végéig a munkanélküliek aránya biztosan el fogja érni az öt százalékot. Arra a kérdésre, hogy mely vállalatok terveznek nagyobb fokú elbocsátásokat, Doina Iura az Electrolux-ot nevezte meg.

Az ügynökségen keresztül ezen a héten 292 szabad munkahelyet ajánlanak a megye területén, ezen kívül a bátrabbak az európai unió más országaiban is próbálkozhatnak. Sajnos Romániában könnyebb állást találni középfokú végzettséggel, mint egyetemi diplomával. Országos szinten a 10100 állásajánlatból csak 400 szól a felsőfokú végzettséggel rendelkezők számára. Szatmár megyében jelen pillanatban egyetlen felsőfokú végzettséggel rendelkező munkavállalóra sincs szükség. 170 állás van meghirdetve a középfokú végzettséggel rendelkezők számára, négy helyre pedig szakképzetlen munkaerőt várnak.

Szatmárnémetiben többek közt textilipari munkást, villanyszerelőt, bolti eladót, takarítónőt, raktárost, építkezésre szakképzetlen munkaerőt, üvegvágót, kőművest, szobafestőt keresnek. Külföldi munkahelyekre 10 villanyszerelőt várnak Ciprusra, 16 orvost Franciaországba, Németország orvosi asszisztenseket és szakorvosokat keres, összesen 80 személyt. Portugáliában két neuropszichológusi, Spanyolországban 30 szakorvosi állás van meghirdetve.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: