2010-07-08 17:26:16• hírek • MTI

Vizsgákat árult az igazgató

Őrizetbe vette a román korrupcióellenes ügyészség egy bukaresti magánegyetem igazgatóját, aki kenőpénzt kért a diákoktól azért, hogy tudásuktól függetlenül sikeresen vizsgázhassanak.

Az ügyészek befolyással való üzérkedéssel gyanúsítják az igazgatót és vele együtt az egyetem egyik jogászhallgatóját, akik az ügyészek szerint összesen harminchárom egyetemistától kértek fejenként 1500 eurót a sikeres vizsgáért cserében.

A gyanúsított hölgy a bukaresti Hyperion magánegyetem Krassó-Szörény megyében működő karánsebesi (Caransebes) kirendeltségének az igazgatója, aki az ügyészek szerint azt a látszatot keltette a diákok előtt, hogy a bukaresti egyetem vizsgabizottságának tagjait befolyásolni tudja, és elintézheti nekik a sikeres megméretést, függetlenül szakmai felkészültségüktől.

A Hotnews.ro román hírportál szerint az igazgató tagja a romániai kormánykoalíció fő erejét képező Demokrata Liberális Pártnak (PD-L), és vezető funkciót tölt be a PD-L karánsebesi szervezetében.

Több korrupciós esetre derült fény az elmúlt években a romániai felsőoktatásban. Tavaly például hét magánegyetem ellen indítottak vizsgálatot az ügyészek, akik szerint ezekben az intézményekben hamis diplomákat állítottak ki különböző személyek nevére. Néhány hét alatt teljes iratcsomót állítottak össze egy-egy "hamis" diák tanulmányi előmeneteléről, az iratok szerint ezek a személyek sikeresen elvégezték az egyetemi képzést, holott valójában még át sem lépték a felsőoktatási intézmény küszöbét.

A romániai közoktatásban is elterjedt a korrupció. Legutóbb a múlt heti érettségi vizsga alatt derítettek fényt számos csalási kísérletre a hatóságok, a diákok és a szülők egy része pénzzel és egyéb anyagi javakkal próbálta elnézőbbé tenni a vizsgáztató tanárokat.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: