2010-01-27 20:54:19• hírek • Gozner Gertrud

Vizsgadrukk-képzés

A Szatmárnémeti Caritas Szervezet Drogprevenciós és Tanácsadó Irodájának keretén belül most zajlanak a 12.-ik osztályos tanulókat megcélzó vizsgadrukk-képzések - tudtuk meg Oláh Katalin projektvezetőtől.

A képzés 10 órát vesz igénybe, és a legfőbb célja a stresszmenedzsment, vagyis optimizálni a diákok teljesítményét az érettségire, hogy a tudásukat ne hátráltassa a stressz, amit a vizsga közben éreznek - fejtette ki a szakember. Oláh szerint egy tanuló vizsgán nyújtott teljesítményét csak hatvan százalékban határozza meg a tudás, a többi negyven százalék a tudás mozgósításának és átadásának a képessége.

A foglalkozások során a diákok megtapasztalják, hogy a stressz egy szubjektív értékelés, vagyis attól válok stresszessé, amit annak tulajdonítok. A képzés alatt mindegyik diák meghatározza mi a célja, miben szeretne fejlődni, és elsajátítja a neki megfelelő stresszelkerülési és kommunikációs technikákat - magyarázta a Caritas munkatársa.

A hagyományos iskolai rendszer a négy középiskolai év alatt nem ruházza fel a diákokat olyan kommunikációs képességekkel, amivel az érettségin biztonságban érezheti magát, ezért újdonságot jelent a számukra részt venni ezeken a képzéseken - fejtette ki a projekt vezetője.

A Drogprevenciós és Tanácsadó Iroda három éve tart vizsgadrukk képzéseket Szatmár középiskoláiban, az idei csoportos programokban összesen 100-110 fiatal vesz részt. A Kölcsey Ferenc Líceumban négy, a Református Gimnáziumban kettő, a Kereskedelmi Líceumban kettő, a Traian Vuia Iskolaközpontban egy csoport működik jelenleg, a Ioan Slavici-ban pedig most zajlik a jelentkezés - tudtuk meg az iroda munkatársától.

A tanulók részéről számos pozitív visszajelzés érkezik a képzések során. Eleinte félve ülnek be a foglalkozásra, de hamarosan feloldódnak és bátran kimondják a véleményüket a többiek előtt, akik részéről számos építő visszajelzést kapnak - magyarázta Oláh Katalin.

Ezek a programok a nem-formális oktatási módok közé tartoznak, és kiegészítik az iskolai oktatási rendszert. Az iroda munkatársai várják a kezdeményezést az iskolák részéről, hogy a diákjaik személyét és kommunikációs képességeit felkészítsék arra, hogy sikerre vigye a tudását. Ha valaki lemaradt a vizsgadrukk képzésekről, egyéni tanácsadásra is lehetőség nyílik az iroda keretén belül. Jelentkezni az openklub@yahoo.com emailcímen lehet.


A tudás kapjon szerepet a vizsgán, ne a stressz


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: